epa08390257 Health specialists at the intensive care unit (ICU) of the CHR Sambre et Meuse hospital, wearing full protective gear attend to an unconscious patient infected with the SARS-CoV-2 coronavirus that causes the pandemic COVID-19 disease, in Namur, Belgium, 28 April 2020. EPA/OLIVIER HOSLET

U OVE DVIJE HRVATSKE BOLNICE SMRTNOST NA RESPIRATORU JE PREKO 70 POSTO!

Podijeli

Novinari portala 24sata pitali su bolnice koliko respiratora imaju i kolika je smrtnost na njima. Svuda su ‘na knap’, a podatke o smrtnosti rijetki daju.

Jučer 13, prekjučer devet, dan prije toga sedam, osam, 13, 10, 9, 10, 9, 15… nabraja broj mrtvih unatrag deset dana v.d. ravnatelja KB Dubrava Ivica Lukšić. U prosjeku im umre deset ljudi dnevno, sa čim se liječnici, kaže, jako teško nose.

– Mi smo u zdravstvu naučili da je smrt sastavni dio života i našeg posla, no kad vam se dogodi puno, ovoliko smrti svaki dan, to nas sve opterećuje, pogotovo mlade kolege, svi se neprestano preispitujemo, kaže ravnatelj.

Demantira, međutim, neslužbene tvrdnje da je u Dubravi smrtnost na respiratoru veća i od 90 posto. Tvrdi da je ona 65 posto. Na opasku kako neslužbene informacije kažu da je statistički smrtnost smanjena na 65 posto jer su u podatke uračunati i pacijenti koji trenutačno leže na respiratorima, dr. Lukšić ističe kako to nije istina nego su u statistici samo preživjeli i otpušteni pacijenti.

– Morate razumjeti i to da k nama u Dubravu dolaze najteži kronični bolesnici. Ako je netko u terminalnoj fazi karcinoma, s metastazama, malo je vjerojatno da će preživjeti tešku, obostranu upalu pluća. No naravno da primamo i takve pacijente, makar za mnoge znamo da ishod neće biti dobar. Primamo srednje teške i teške pacijente, i sve je više teških, ističe dr. Lukšić.

U Dubravi je u petak ujutro, doznaje 24sata, slobodno bilo još samo pet od ukupno 85 respiratora.

Stanje je jako teško, i ti neophodni uređaji u Covid bolnicu stižu na kapaljku. U Ministarstvu zdravstva se, ističe Lukšić, sad razmatra veća mobilizacija respiratora iz onih cenatara koji su manje opterećeni Covid bolesnicima.

Svim je KBC-ovima i manjim bolnicama u Hrvatskoj poslan upit o broju respiratora i smrtnosti na njima. Od 27 upita, odgovor je poslalo 17 bolnica, u kojima je ukupno 412 respiratora, no ne samo za Covid nego i sve druge situacije – teške prometne nesreće, moždane i srčane udare, razna stanja u kojima je respirator nužan.

Još je u njima i 27 transportnih respiratora.

Ministarstvo zdravstva i Stožer niti nakon više dana nisu novinarima 24sata odgovorili na pitanje kako je raspoređeno 860 respiratora, odnosno gdje su oni, te kolika je smrtnost na njima. Službeno se govori da ima 500 stacionarnih, i još oko 300 transportnih respiratora.

Od KBC-ova, odgovorila im je samo Rijeka, u kojoj imaju ukupno 75 respiratora, a u trenutku pisanja odgovora na njima je bilo 13 Covid pacijenata, od 105 njih na odjelima. Smrtnost im je na respiratoru, odgovorili su, 31,5 posto.

Opća bolnica Dubrovnik odgovara  da im je dosad umrlo 70,37 posto pacijenata na respiratoru, ne uzevši u obzir sedam pacijenata koji se trenutno liječe. U Dubrovniku imaju 11 respiratora za Covid bolesnike i još četiri za ostale, dakle slobodna su im još četiri.

Na Covid odjelu imaju ukupno 49 bolesnika.

KBC Split i Osijek nisu odgovorili, no prema medijskim napisima imaju zajedno oko 140 respiratora pa se dolazi do podatka o ukupno oko 550 respiratora. Na Svetom Duhu ih je 16, no dio njih je rezerviran za ostala kritična stanja, čime ispada da je respiratora ukupno najvše 600 – i za Covid, i za sve ostale bolesnike.

Ako je, po Ministarstvu i Stožeru, u državi ukupno oko 850 respiratora, to znači da ih je u bolnicama koje nisu odgovorile još preko 250. Teško, jer primjerice Sveti Duh, Merkur, KBC Zagreb i Vinogradska Covid pacijente šalju u Dubravu odnoso na Fran Mihaljević. Vinogradska je odgovorila, primjerice, da ima ukupno 41 respirator – deset za Covid, a 31 za ostala teška stanja, na Covid respiratorima trenutačno nema nikog.Na respiratoru je u državi trenutačno 240 ljudi, što znači da je vjerojatno u pogonu već polovica respiratora dostupnih samo za Covid bolesnike, i nema sumnje da će se morati napraviti preraspodjela po bolnicama te da će biti kritično stanje i s respiratorima potrebnim ljudima u drugim teškim stanjima.

U Općoj bolnici Karlovac od početka epidemije je na respiratoru bilo 18 pacijenata, od kojih je preminulo njih 13. Po tome je i kod njih smrtnost veća od 70 posto. “Broj pacijenata je premali za točnu statistiku”, odgovaraju u Karlovcu na pitanje kolika im je stopa preživljavanja na respiratorima. U trenutku odgovaranja na upit imali su pet pacijenata na respiratoru, i 17 stacionarnih respiratora ukupno.

 

 

Komentari

Najnovije