Srijeda, 2 prosinca, 2020

U osam godina rata u Siriji oštećeno više od 120 kršćanskih vjerskih objekata

Sirijski promatrač ratnih zbivanja koji se povezuje s oporbom priopćio je u ponedjeljak da je u osmogodišnjem sukobu u zemlji oštećeno ili uništeno više od 120 kršćanskih vjerskih objekata, za što su odgovorne sve strane, piše AP news.

Neki su napadi bili ciljani, poput napada Islamske države iz 2015. godine, kada je buldožerima uništen drevni samostan sv. Elijana u pokrajini Homs. Većina je, pak, uništena u izravnim sukobima, bombardiranjima ili raketiranjima.

Udio kršćanskog stanovništva iznosio je oko 10 posto od ukupnog sirijskog stanovništva prije rata koje je brojilo 23 milijuna ljudi. Kršćani su koegzistirali s muslimanskom većinom i bila im je zajamčena sloboda vjeroispovijesti pod vladavinom predsjednika Bašara al-Asada. U posljednjih 20 godina većina ih je napustila zemlju i otišla u Europu, a njihovo se raseljavanje sve više ubrzava od početka trenutačnih sukoba.

Otprilike polovica cjelokupnog sirijskog stanovništva trenutno je raseljena unutar zemlje ili je napustila zemlju.

Objavljeno je izvješće Sirijske mreže za ljudska prava, koja je registrirana u Ujedinjenom Kraljevstvu i čiji osnivač i predsjednik živi u Katru.

Sirijska mreža za ljudska prava, koja prikuplja statističke podatke o ratu, priopćila je da su državne snage odgovorne za 60% od 124 zabilježena napada od izbijanja sukoba u ožujku 2011. godine. Krivnju za preostale napade snose militanti Islamske države, skupina Hajat Tahrir al-Šam koja se povezuje s al-Kaidom i druge frakcije oružane oporbe.

Sirijska vlada, koja rijetko reagira na izvješća stranih organizacija, odmah je reagirala na ovo izvješće.

„Ciljanje kršćanskih vjerskih objekata oblik je zastrašivanja kršćanske manjine u Siriji i njenog raseljavanja,“ izjavio je Fadel Abdul Ghany, osnivač i predsjednik Sirijske mreže za ljudska prava.

U izvješću se navodi da Islamska država stoji iza 10 napada na kršćanske objekte, od kojih je pet bilo u gradu Raki na sjeveru Sirije, koji je nekoć bio de facto prijestolnica ekstremista. Skupina je poznata po raseljavanju i ubijanju kršćana i oduzimanju njihove imovine u područjima koja kontrolira.

Sjeverna pokrajina Alep pretrpjela je najžešće napade, njih čak 34, od kojih su 24 izvršili pobunjenici a šest državne snage.

Najveći broj napada državnih snaga – 27 od 29 – zabilježen je u središnjoj pokrajini Homs.

Izvješće Sirijske mreže za ljudska prava okrivilo je i saveznike sirijske vlade, Rusiju i Iran, ali nije navelo za koliko su napada oni odgovorni.

Komentari

Komentari