Četvrtak, 2 travnja, 2020

U HRVATSKU SE VRATILO 26 TISUĆA LJUDI, MEĐU NJIMA I MELITA (28): ‘Na recepciji sam zarađivala novac koji sam ovdje mogla samo sanjati’

S novcem kojeg je uštedila preuredila je obiteljsku kuću na zadarskom Boriku i bacila se u biznis sa apartmanima

Prvi put od 2013. smanjio se broj građana koji su napustili zemlju, a istovremeno se gotovo udvostručio broj onih koji su se u nju odlučili vratiti. Državni zavod za statistiku iznio je podatke prema kojima se vidi da se u zemlju tijekom 2018. doselilo 26 tisuća građana, a pao je i broj onih koji napuštaju Hrvatsku sa 47 tisuća u 2017. na 39 tisuća u 2018. godini.

Jedna od povratnica je i Zadranka Melita (28) koja se nakon pet godina u Njemačkoj odlučila vratiti u Hrvatsku.

Nakon srednje ekonomske nije uspjela pronaći posao te je s 22 godine, kako kaže, otišla trbuhom za kruhom.

“Početak je bio težak, ali pomoglo mi je što sam znala osnove njemačkoga. Kada sam došla, zarađivala sam 12 tisuća kuna mjesečno, a smještaj i hrana, kao i svi prekovremeni sati bili su mi dodatno plaćeni. Vremenom sam počela raditi sa gostima na recepciji, usavršila sam jezik, a plaća mi se popela na više od 20 tisuća kuna. To je novac o kojemu sam u Hrvatskoj samo mogla sanjati”, ispričala je Melita koja je radila u manjim gradićima diljem Bavarske.

Početni kapital

Kako nije imala troškova za stanarinu i za hranu, polovicu svoje mjesečne plaće uspijevala je ostaviti sa strane, a tijekom pet godina skupila se tu pozamašna svota i Melitin početni kapital.

“Ja sam zapravo i otišla ne da bi zauvijek ostala, nego da bih nešto zaradila i sa tim se novcem vratila u Hrvatsku. Nisam imala djecu i obitelj koji su otišli sa mnom. Valjda mi se zato i bilo lakše se vratiti”, kazala je za Slobodnu Dalmaciju.

S novcem kojeg je uštedila preuredila je obiteljsku kuću na zadarskom Boriku i bacila se u biznis sa apartmanima.

“Uredili smo četiri apartmana i, ako je suditi po početku, posao ide odlično. Svjesna sam da ću zarađivati nešto manje nego u Njemačkoj, ali još će se uvijek od toga dati prilično dobro živjeti”, zaključila je povratnica Zadranka.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Što bi bilo s našim gradovima na moru da se otopi sav led?
>>> DŽIHADISTI DOLAZE! EUROPA NAS UPOZORAVA: ‘Riječ je o 40 tisuća povratnika iz Iraka i Sirije, kod vas su sa zadatkom’
>>> MISLITE DA SI POMAŽETE, A ZAPRAVO RISKIRATE ŽIVOT: Srušeni mitovi o uvriježenim trikovima protiv vrućine. Ovo je mnoge iznenadilo
>>> Irska novinarka otišla u Međugorje ismijati ga: KROZ SUZE GLEDALA VIZIJU ISUSA!
>>> TKO STOJI IZA NAPAD NA ŠKORU? Admiral Domaze Lošo – “Škoru napada vučji čopor! “
Komentari

Komentari