EPA/FEHIM DEMIR

U Hrvatskoj je u petak bilo 3955 zaraženih, a u Kini, iz koje je sve poteklo, samo – 17. HDZ nije pobijedio virus, ali Komunistička partija Kine jest

Podijeli

Zdravstveno-ekonomska bilanca na isteku prve koronavirusne godine u najkraćem glasi ovako: svijet propada, Kina raste. Država iz koje je sve krenulo sada jedina opušteno gleda u budućnost, piše Slobodna Dalmacija.

Krenimo s brojkama sa stranice Worldometer: na dan 5. prosinca, u osam ujutro, ukupan broj zaraženih u svijetu iznosio je preko 66 milijuna, uz preko 1,5 milijun smrtnih slučajeva. Od toga na Kinu otpada manje od 87 tisuća zaraze i 4634 smrtna slučaja.

Najmnogoljudnija zemlja svijeta (1,4 milijarde ljudi), u kojoj živi 18 posto svjetske populacije, u globalnoj brojci zaraženih sudjeluje s 0,1 posto, a u brojci umrlih s 0,3 posto.

Usporedbe radi, 350 puta manjeljudnija Hrvatska od početka pandemije ima skoro dvostruko više zaraženih od Kine (143.370) i svega dvaput manje umrlih (2032). Na milijun stanovnika mi imamo 500 umrlih, a Kina 3.

Razlike u korist Kine drastične su i kada promatramo broj trenutno aktivnih slučajeva: u svijetu on iznosi blizu 19 milijuna, u Hrvatskoj skoro 25 tisuća, a u Kini – 273.

Tehnički bismo sve trenutno zaražene Kineze mogli imenom i prezimenom pobrojiti na jednoj stranici A4 formata. Njihov broj iznosi 0,0014 posto svih aktivnih slučajeva u svijetu, odnosno oko stotinu puta manje nego u Hrvatskoj.

Razlike postaju još vrtoglavije ako uspoređujemo broj novih slučajeva, onih od prethodnog dana. U Hrvatskoj ih je u petak bilo 3955, a u Kini – 17.

Ne 17 milijuna, ni 17 tisuća, nego 17. Tehnički bismo sve jučer zaražene Kineze mogli imenom i prezimenom pobrojiti u okviru jednog omanjeg pasusa.

Može se reći da je Kina praktično izašla iz pandemije. Ili barem da nad pandemijom ima željeznu kontrolu. I to još od početka ožujka. Zna se i kako je to postignuto: rigoroznom disciplinom.

Na početku pandemije – brzim i sveobuhvatnim zatvaranjem kompletnih gradova i pokrajina.

Odmah potom – zapanjujuće opsežnim testiranjem (već u prvih par tjedana Kina je testirala preko 150 milijuna svojih građana).

Od ožujka do danas – stalnim praćenjem i brzim izoliranjem svih novozaraženih i njihovih kontakata (uz primjenu kompjuterskih aplikacija za praćenje kontakata), uz opciju da se u svakom času može uvesti trenutna karantena na bilo kojem području.

Recimo, kako je nedavno posvjedočila glumica Vitomira Lončar, koja već par godina živi u Kini, početkom studenoga u jednoj je kineskoj provinciji otkriven jedan asimptomatski slučaj – vlasti su odmah zablokirale grad od 4,5 milijuna ljudi, zatvorile aerodrom i u roku od 48 sati testirale svu gradsku populaciju.

Vratimo se 11 mjeseci unatrag. Kad su tog 23. siječnja kineske vlasti objavile uredbu o totalnom zaključavanju čitave pokrajine Hubei, s kompletnom populacijom od 60 milijuna ljudi (uključujući i 11-milijunski glavni grad Wuhan), Zapad je ostao u šoku.

Ubrzo su počeli i prigovori da Komunistička partija Kine svojom totalitarnom šapom gazi temeljna ljudska prava i slobode, uvodeći bezobzirni lockdown bez presedana u civiliziranom svijetu.

No danas, niti godinu kasnije, žitelji grada Wuhana, pokrajine Hubei i države Kine žive normalan, običan život, vrlo nalik onome prije pandemije: druže se, odlaze u kafiće i restorane, posjećuju kina i kazališta, a kad se baš žele posve opustiti, kupe ulaznicu za neki od brojnih masovnih festivala koji se održavaju kao i prije pandemije.

Za to vrijeme građani Europe svakodnevno dršću gledajući ubrzani rast pandemijskih brojki u svojim zemljama, okovani u strogim nacionalnim lockdownima koji će trajati dugo jer su uvedeni prekasno.

HDZ nije pobijedio virus. Ali Komunistička partija Kine jest.

Pandemija je otkrila slabosti liberalne demokracije. Pokazalo se da u izvanrednim uvjetima elementarne katastrofe jednopartijski sistem ima kardinalnu prednost: dijelom i zato što nije previše opterećen pojedinačnim ljudskim pravima i osobnim slobodama.

Komunistički kolektivizam u ovakvim se ekstremnim situacijama ispostavlja efikasnijim od liberalnog individualizma Zapada.

Pritom se u analizama kineskog uspjeha često previđa da taj kolektivizam nije izmislila tamošnja Komunistička partija, već da on u kineskom društvu postoji barem od vremena velikog filozofa Konfucija, koji je još prije 2500 godina uobličio etiku u kojoj kolektiv ima primat nad pojedincem.

Konfucionizam je državnom ideologijom u carskoj Kini postao još u drugom stoljeću prije Krista te se zadržao ne samo do proglašenja republike 1911. godine, već je opstao i do danas, inkorporiran u program Komunističke partije. Kad kineski predsjednik Xi Jinping govori o „socijalizmu s kineskim karakteristikama”, među te „kineske karakteristike” spada i taj dio Konfucijeva nauka.

Takvo upravljanje pandemijom pozitivno se odrazilo i na kinesku ekonomiju. Nakon početnog šoka u prvom tromjesečju 2020., kad je BDP pao za 6,8 posto, već u drugom tromjesečju došlo je do rasta od 3,2 posto, da bi u trećem kvartalu rast iznosio već 4,9 posto. Prema izvještaju istraživačke tvrtke Caixin, proizvodne aktivnosti u Kini dosegnule su u listopadu najvišu razinu u zadnjih 10 godina: znak da se gospodarstvo posve oporavilo od korona krize.

Prema projekcijama MMF-a, Kina će ove godine imati rast od 1,9 posto. To je višestruko manje od prosjeka u zadnjih 40 godina, ali, s druge strane, Kina je jedino od velikih gospodarstava – možda i jedino u svijetu uopće – koja će ove godine imati ikakav ekonomski rast. A već dogodine, prognozira MMF, Kina će rasti po stopi od 8,2 posto – baš kao nekad, prije pandemije. Kao da virusa nikad nije ni bilo.

Dok su prošlog tjedna građani Europe netremice pratili nacionalne TV-Dnevnike koji su počinjali aktualnim vijestima o pandemiji i snimkama iz Covid-bolnica, građani Kine u svom su nacionalnom TV-Dnevniku gledali snimke spuštanja kineske svemirske letjelice „Chang’e-5” na Mjesec. Sonda se na Zemljin satelit spustila u utorak 1. prosinca, naglasivši razliku između komunističke Kine i liberalnog Zapada: mi buljimo u bolnice, oni u svemir, piše Slobodna Dalmacija.

Komentari

Najnovije