Srijeda, 25 studenoga, 2020

U Europi 47% zaraženih u svijetu, a u jednoj maloj državi gore nego i u Češkoj

Čak 231.396 ili 47% od broja rekordno zaraženih i u svijetu – 490.059, u protekla 24 sata zabilježeno je u Europi, gdje je i broj mrtvih najveći u drugom valu – 1980, što je 30% od ukupno umrlih u svijetu. I broj teško bolesnih u Europi dnevno raste za petstotinjak slučajeva, prema podacima Worldometera. Ali, unatoč tomu što virus buja u Europi kao nikad, stanje nije kao proljetos kad su recimo samo Francuska i UK danima imali više od po tisuću mrtvih, Francuska jedan dan 1437. U Europi je od početka pandemije potvrđeno 247.488 smrtnih slučajeva od COVID-19, a u svijetu 1,14 milijuna, piše večernji list.

Dr. Tedros Adhan Ghebreyesud, generalni direktor WHO-a, jučer je novinarima priopćio kako se nalazimo u kritičnom trenutku pandemije, osobito na sjevernoj polutki: “Sljedećih nekoliko mjeseci bit će vrlo teško i neke zemlje su na opasnom putu”, rekao je pozivajući lidere da odmah poduzmu mjere kako bi se spriječile nepotrebne smrti, spriječio kolaps zdravstvenog sustava i ponovno zatvaranje škola.

Broj mrtvih u svijetu ima trend blagog porasta proteklih mjesec dana. Posljednja četiri dana više od po šest tisuća smrtnih slučajeva od COVID-19, a veći broj dnevnih žrtava od početka pandemije zabilježen je desetak puta, najviše 17. travnja 8515.

Već 11 dana broj zaraženih u svijetu je nikad veći od početka pandemije sve vrijeme iznad 300.000, a protekla tri dana iznad 400.000 da bi jučer svijet došao nadomak pola milijuna zaraženih u 24 sata. Krivulja rasta nikad nije bila strmija. SAD je jučer imao rekordan dnevni porast zaraženih od 81.210 slučajeva, ali broj smrtnih slučajeva i dalje je ujednačen. Za razliku od srpnja i kolovoza kad nisu imali manje od tisuću mrtvih dnevno, u listopadu samo jednom su imali više od tisuću žrtava.

Od europskih zemalja koje broje stanovnike u stotinama tisuća jedino Island i Estonija nisu jučer imali troznamenkasti porast broja zaraženih iako i islandskih 40 slučajeva u odnosu na broj stanovnika u Hrvatskoj bi odgovarao broju od petstotinjak novozaraženih, a estonskih 53 bilo bi oko 170 slučajeva. U 21 europskoj zemlji jučer je broj zaraženih bio veći od tisuću, a tri zemlje s najmanje stanovnika među njima su Hrvatska, Slovenija i BiH.

U devet zemalja jučer su imali više od 10.000 zaraženih s tim da je i 10. Nizozemska imala 9996. Francuska je i jučer imala rekordnih 42.032, ali u omjeru na broj stanovnika stanje je i dalje najgore u Češkoj, kojoj se približila Belgija, pa slijede Luksemburg i Slovenija, a zatim Hrvatska. Doduše, trenutno najveće žarište je Andora premda oni objavljuju dvodnevne podatke, jučer 227 zaraza na svega 77.304 stanovnika, što je s dnevnim prosjekom od 113 zaraza u omjeru na broj stanovnika čak i malo gore nego u Češkoj, dok bi Hrvatska s tim omjerom imala oko 5800 zaraženih.

Od većih europskih zemalja relativno najbolje je stanje u Finskoj premda i oni u listopadu imaju 11 dana s više od 200 zaraženih dok su u travnju samo dvaput prešli tu granicu. Norveška s 300 novozaraženih samo je jednom imala veći porast broja zaraženih. Grčka i Bjelorusija relativno dobro stoje sa 841 i 787 novozaraženih. Premda i Srbija proteklih dana bilježi rekordne poraste, i kod njih je stanje u usporedbi s drugim zemljama i dalje odlično. I Danska je došla do rekordnog porasta od 859 novozaraženih, ali je posljednja zemlja s više od pet milijuna stanovnika koja je jučer imala manje od tisuću novozaraženih.

Švedska vikendom ne objavljuje podatke, ali su protekla tri dana imali 1293, 1575 i 1255 zaraženih, a 7 mrtvih u danu nisu imali od 21. srpnja.

Sljedećih dana će se zbog smanjenog broja testiranja i neobjavljivanja podataka vikendom u nekim zemljama neće znati stvarno stanje na globalnoj razini, piše Večernji.

Komentari

Komentari