hippopx

U dućanima našli opasne jabuke: ‘Trebale su biti povučene s polica i uništene odmah!’

Podijeli

‘Pronašli smo u određenim centrima jabuku koja po izgledu nije naša i po načinu pakiranja već je to jabuka koja je sigurno uvezena. Sumnjamo da je uvozna, a deklaracija na njoj je iz Hrvatske’, kaže Željko Ledinski iz Hrvatske voćarske zajednice

Hrvatska voćarska zajednica prijavila je Državnom inspektoratu sumnjive jabuke. U nekim trgovačkim lancima prodaju se deklarirane kao hrvatske, no postoji sumnja da je riječ o uvoznima. Usto, voćarska je zajednica tražila i analizu tih jabuka u akreditiranom laboratoriju, a rezultati su poražavajući, javlja HRT.

“Hrvatska voćarska zajednica je pronašla u određenim centrima jabuku koja po izgledu nije naša i po načinu pakiranja već je to jabuka koja je sigurno uvezena, no iznenadili smo se i sumnjamo da je uvozna, a deklaracija na njoj je iz Hrvatske, što je jasno kažnjivo”, rekao je Željko Ledinski iz Hrvatske voćarske zajednice.

Utvrđeno 25 nepropisnih lotova

Državni inspektorat proveo je nadzore na 85 prodajnih mjesta kod 33 trgovca voćem i povrćem, pregledana je 381 lot oznaka. Utvrđeno je 25 nepropisnih lotova jabuka i krumpira jer nije navedena zemlja podrijetla ili je riječ o nepropisnom označavanju i neudovoljavanju minimalnim zahtjevima kvalitete. Inspekcija je u pet slučajeva privremeno zabranila prodaju voća te pokrenula prekršajne postupke.

Voćarska je zajednica zatražila i analizu spornih jabuka u akreditiranom laboratoriju.

“Tu smo još više bili iznenađeni kad smo pronašli da određene tvari, koje su zabranjene u EU-u, već sedam godina se nalaze na tim jabukama. Znači one su po nama trebale odmah biti povučene iz prodaje i kao takve uništene s obzirom da je to sredstvo još od studenoga 2014. zabranjeno”, kazao je Ledinski za HRT.

Voćari traže strože kontrole

U Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu ističu da utvrđivanje karbendazima u malim količinama u jabukama može biti rezultat primjene sredstava za zaštitu bilja na osnovi aktivne tvari tiofanat-metila. Utvrđivanje ostataka pesticida koji nisu odobreni u EU-u ne može se smatrati dokazom o podrijetlu. U pojedinim slučajevima, ne može se isključiti ni mogućnosti korištenja krivotvorenih sredstava za zaštitu bilja.

Zbog svega voćari traže strože kontrole, ali i vidljivije označavanje jabuka kako bi kupac znao iz koje zemlje dolaze.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

>>> Ako pojedete samo 150 g ove namirnice tjedno, šanse za ranu smrt su vam 51 posto veće
>>> Pulmolog Srića siguran: Ovo su dva razloga koji su doveli do povećanja broja zaraženih
>>> USKORO CJEPLJENJE NA SILU: Europski sud za ljudska prava upravo presudio
>>> OD PETKA OVA ŽUPANIJA ZATVARA SVE DUĆANE I TERASE, ide u novi lockdown!
>>> Upaljen crveni meteoalarm: Nije samo snijeg, dijelu zemlje stiže nova opasnost
Komentari

Najnovije