Srijeda, 29 siječnja, 2020

U Austriji obilježena 348. obljetnica pogubljenja Zrinskog i Frankopana

Mimohodom i polaganjem vijenaca na grob i na mjesto smaknuća te misom zadušnicom u katedrali u Bečkom Novom Mjestu u Austriji je u nedjelju obilježena 348. obljetnica pogubljenja hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frane Krste Frankopana.

Dvojica hrvatskih velikana pogubljeni su u Bečkom Novom Mjestu, 60-tak kilometara južno od Beča 30.travnja 1671. kao čelnici protuhabsburške urote, kojom su nastojali spriječiti centralističke i germanske težnje Bečkog dvora na štetu strateških interesa hrvatskih i mađarskih feudalaca.

U prigodnim govorima na komemoraciji naglašeno je, da se tradicionalnim okupljanjem Hrvata iz domovine i Austrije odaje počast velikanima hrvatske povijesti banu Petru Zrinskom i knezu Frani Krsti Frankopanu, kojima je hrvatski identitet, neovisnost i sloboda bio glavni cilj.

U ime gradonačelnika Bečkog Novog Mjesta (Wiener Neustadt), nazočne je pozdravio gradski savjetnik kulture i turizma Franz Piribauer rekavši da je bez obzira na različita povijesna stajališta jako važno poštivati vlastitu tradiciju koju svaki narod treba njegovati jer je to preduvjet za gradnju zajedničke budućnosti.

“Zrinski i Frankopan su izraz povijesne istine i neprolaznog sjećanja”, rekao je drugi tajnik, savjetnik za kulturu u hrvatskom veleposlanstvu u Beču Domagoj Marić.

Dodao je da komemoracija ima posebnu važnost jer se ove godine obilježava stota godišnjica prijenosa posmrtnih ostataka Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u kriptu zagrebačke katedrale.

“Posebno je znakovito da su dogovori oko postavljanja spomenika Zrinskom i Frankopanu otišli korak dalje tako da se ove godine očekuje postavljanje poprsja hrvatskim velikanima u gradskom parku Bečkog Novog Mjesta čime će dvojica velikana iz naše povijesti dobiti počast koju zaslužuju i u gradu u kojem su pogubljeni” rekao je Marić.

Družba “Braće hrvatskog zmaja” u suradnji s hrvatskim veleposlanstvom u Austriji, vjerna tradiciji čuvanja uspomene na hrvatske velikane, svake godine obilježava godišnjicu pogubljenja Zrinskog i Frankopana na mjestu izravnog sjećanja u Bečkom Novom Mjestu.

Na komemoraciji je bilo oko 200 sudionika, predstavnika Družbe “Braće hrvatskog zmaja” Zemaljski stolovi Karlovca i Čakovca, predstavnici Međimurske županije, grada Čakovca, zatim hrvatskih udruga u Austriji, Hrvatskog kulturnog društva iz Gradišća, Hrvatske akademske zajednice, Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i šport a spomendan su uveličale povijesne postrojbe Zrinske garde iz Čakovca i Karlovačke građanske garde. Hina

Komentari

Komentari