Petak, 5 lipnja, 2020

TURISTI IZ AUSTRIJE I ŠVICARSKE POSJETILI FRANJEVAČKI SAMOSTAN Muzej “Vrata Bosne” otvorio svoja vrata za inozemne turiste

– Kulturno-povijesna tradicija na prostoru Bosanske Posavine je uistinu bogata i raznovrsna. Plijeni pozornost sve ono što smo danas ovdje vidjeli, riječi su nekolicine posjetitelja Muzeja “Vrata Bosne” koji se nalazi u Franjevačkom samostanu u Tolisi u blizini Orašja.

Među posjetiteljima Muzeja nalazili su se i turisti iz Austrije i Šnicarske, koji su stigli kruzerom u Brčko, a Služba za turizam brčanske Vlade omogućila je u suradnji s kustosom muzeja fra Pericom Martinovićem ovu posjetu.

Gostima iz Austrije i Švicarske posebno je zanimljiv bio knjižni fond, kao i predmeti koji su izloženi u samom Muzeju. Interesantno je spomenuti da je knjižni fond Franjevačkog samostana u Tolisi najviše nastajao tijekom vremena, jer su brojni franjevci u zalasku svojega stvaralačkoga života sve svoje knjige donosili u samostan i tu ostavljali. To su brojni profesori i znanstvenici, a među kojima ovom prigodom moramo izdvojiti fra Nikolu Bošnjaka i fra Marka Oršolića. Poznato je da fra Nikola Bošnjak posjeduje kolekciju vrijednih umjetničkih slika rijetko viđenih na ovim prostorima.

Kustos Muzeja “Vrata Bosne” fra Perica Martinović gostima je pojasnio znakovitosti iz povijesti toliškog samostana, a odgovarao je i na brojna pitanja.

Anto Pranjkić/Priznajem.hr

 

Komentari

Komentari