Petak, prosinac 13, 2019

Tuđman ga nije mogao smisliti, a Orban još manje

Agencije izvještavaju o službenoj kampanji po mađarskim gradovima po čijim su ulicama izlijepljeni veliki plakati s porukama poput: “Ne dopustimo Sorosu da se posljednji smije!” Uz, dakako, lik iskešenog milijardera, jednog od najbogatijih ljudi na svijetu, te čovjeka koji je potekao iz mađarske židovske obitelji.

“Soros predstavlja nacionalnu prijetnju”, optužio ga je Peter Szijjarto, ministar vanjskih poslova.

Optužio ga je i za to da namjerava srušiti ogromnu ogradu koju je Mađarska izgradila na svojim granicama, sve kako bi Mađarsku “preplavio stotinama tisuća ilegalnih imigranata”.

Sorosa zato ne vole niti ostali državnici desnice po srednjoj Europi, čak niti centrističko lijeve vlasti u Rumunjskoj. A ako ćemo se malo prisjetiti, Sorosa smisliti nije mogao niti Franjo Tuđman. HDZ ga je u 90-ima redovito proglašavao zlotvorom, i to zato što je njegovo Otvoreno društvo tog desetljeća zbilja obilato financijski pomagalo Feral Tribune, primjerice, piše express.hr

HDZ i Franjo Tuđman zato su otvoreno napadali i Sorosa i njegovu zakladu. Kad se u studenom 1996. vratio s liječenja u SAD-u, i kad je govorio o “šačici bijednih hulja” koje su se “prodale za Judine škude”, to se  zapravo odnosio točno i isključivo na one koje je pomagao Soros.

Vesna Škare Ožbolt, zamjenica predstojnika ureda predsjednika, rekla je da je Soros tada rekao i ovo:

“Još je jedan veliki posao pred nama, srušiti diktaturu Franje Tuđmana u Hrvatskoj, ali to je jedan od zadataka Otvorenog društva.”

Foto:Fah
Komentari

Komentari