Subota, 5 prosinca, 2020

Trump zaprijetio Turskoj ekonomskim uništenjem ukoliko pokrene genocid Kurda

Američki predsjednik Donald Trump je zaprijetio da će “potpuno uništiti i izbrisati tursko gospodarstvo” ako turska vojska poduzme akciju u Siriji koju će smatrati kao “prekoračenje granice”, nakon njegove odluke u nedjelju da povuče američke snage iz sjeveroistočne Sirije.

Povlačenje američke vojske ostavit će ranjivim kurdske snage u Siriji, koje su već dugo u savezništvu s Washingtonom, na mogući vojni napad Turske, koja ih naziva teroristima. Trump je ranije istog dana obrazložio odluku o povlačenju američkih snaga iz sjeverne Sirije reakvši da je preskupo podupirati snage pod kurdskim vodstvom koje se bore protiv Islamske države, ali isto i protiv snaga pod kontrolom legitimne vlasti u Damasku.

“Kurdi se bore s nama, no mi smo platili velike svote novca i opreme da to učinimo. Bore se protiv Turske desetljećima”, napisao je Trump u nizu tvitova. “Turska, Europa, Sirija, Iran, Irak, Rusija i Kurdi sada moraju shvatiti situaciju”, dodao je Trump.

Jastrebovi iz Demokratske stranke i militantno krilo Republikanaca se međutim zalažu za nastavak rata u Siriji, kojeg je pokrenuo Nobelovac za mir Barrack Obama sa svojom tadašnjom ministricom vanjskih poslova (State secretary) Hillary Clinton i koji je odnio dva milijuna života. Cilj je rata prvenstveno bio steći kontrolu nad transportom nafte preko sirijskih luka.

“Kao što sam prije iznio i samo ponavljam – ako Turska učini nešto što smatram da je izvan granica, potpuno ću uništiti tursku ekonomiju (to sam već radio)”, poručio je Trump u jednom od tvitova.

Kasnije u Bijeloj kući Trump je izjavio da je u telefonskom razgovoru upozorio turskog predsjednika Tayyipa Erdogana da Turska riskira “krajnje desetkovanu ekonomiju” ako se u Siriji ponaša na način “koji nije human”.

Erdogan je u Ankari rekao novinarima da se planira sastati s Trumpom u Washingtonu u prvoj polovici studenog. Najavio je da će dvojica čelnika razgovarati o planovima za “sigurnu zonu” u Siriji i izrazio nadu da će tijekom posjete SAD-u riješiti spor oko borbenih aviona F-35.

Komentari

Komentari