Utorak, 26 svibnja, 2020

TRUMP: “Virus najviše ubija Afroamerikance, to je strašno”

Predsjednik Donald Trump u utorak je u Bijeloj kući rekao da su Afroamerikanci pretrpjeli osjetno više tijekom epidemije koronavirusa. “Bilo je neproporcionalno”, rekao je Trump. “Napada ih vrlo, vrlo teško.” Naime, koronavirus osjetno češće napada Afroamerikance, a isto tako oboljeli puno češće umiru od njega. Za sad nema nikakve znanstvene potvrde o čemu se radi, a nagađanja se kreću od “potlačenosti i loše prehrane te siromaštva” crnih Amerikanaca, što je realno koliko i teorije zavjera o 5G mreži kao izvoru zaraze, do razlika u haplotipu među rasama i veće socijalne interakcije i manjem stupnju discipliniranosti afroameričkog stanovništva.

Predsjednik je rekao da će raditi na podršci afroameričkim zajednicama koje pate zbog virusa. „To je ogroman izazov. Strašno je “, rekao je. Trump je to komentirao tijekom brifinga Pressa Bijele kuće u utorak navečer i zamolio dr. Anthonyja Faucija da se pozabavi tim problemom.

Fauci je rekao da crni Amerikanci nesrazmjerno pate od virusa zbog postojećih zdravstvenih problema koji su prevladavali u crnim zajednicama – poput povišene razine dijabetesa, hipertenzije, pretilosti i astme. “Jako smo zabrinuti zbog toga. To je vrlo žalosno. Ništa ne možemo učiniti u ovom trenutku, osim da im pokušamo pružiti najbolju moguću brigu kako bi izbjegli te komplikacije”, kazao je Fauci.

U Illinoisu i Michiganu rani podaci pokazuju da je 40 posto smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom afroameričkih.

Fauci nije bio voljan davati projekcije hoće li se trendovi nastaviti, ali rekao je da bi to moglo biti nesrazmjerno među crnim zajednicama. Doktorica Deborah Birx rekla je da za crnačku populaciju nije vjerojatnije da će se zaraziti virusom – što preliminarni podaci, po kojima je zaraženo neproporcionalno, i do pet puta, više crnih stanovnika nego drugih rasa, ne podržavaju – ali da je zbog njihovih zdravstvenih stanja veća vjerojatnost da će imati ozbiljne zdravstvene probleme ili da će umrijeti zbog zaraze koronavirusom. Radna skupina Bijele kuće trenutno prikuplja podatke za javno objavljivanje, na zahtjev predsjednika.

Komentari

Komentari