Srijeda, 26 veljače, 2020

TRUMP U DAVOSU: Američka ekonomija je model uspjeha, kritizirao klimatske katastrofičare

Uspješnost američkog gospodarstva pod sadašnjom vladom model je koji svijet treba slijediti, rekao je u utorak američki predsjednik Donald Trump na Svjetskom ekonomskom forumu, i odbacio upozorenja ekoloških aktivista koje je nazvao “vječnim prorocima katastrofe”.

Trump je u švicarskom Davosu u govoru pred čelnicima država i korporacija preuzeo zasluge za deregulaciju američkog gospodarstva, postizanje trgovinskih sporazuma i stvaranja poslovnih prilika za obične radnike i njihove obitelji, piše njemačka agencija dpa.

Nezaposlenost u SAD je statistički najniža od lipnja 1969. – dakle u zadnjih preko pola stoljeća, a povijesno je niska među crncima, ženama i manjinama. Usto, u SAD su u zadnjoj godini znatno rasle i realne plaće, i to najviše upravo one – najniže. Sve su to podaci koji Trumpu, ukoliko ne bude nepredviđenih događaja ili podmetnutih afera, praktički jamče drugi mandat: Ekonomija SAD od šezdestih godina prošlog stoljeća nije izgledala tako dobro, iako ljevičari poput Stiglitza pokušavaju dokazati kako stanje u ekonomiji SAD uopće nije tako dobro. No svi realni pokazatelji su na strani Trumpa, a burze i realna ekonomija na rekordnim visinama.

“Godine ekonomske stagnacije zamijenio je bujajući gejzir gospodarskih prilika”, kazao je Trump.

“Vrijeme za skepticizam je prošlo”, poručio je onima koji nemaju povjerenje u njegovu vladu.

“Svim tvrtkama koje traže priliku za uspjeh  (poručujem), nema boljeg mjesta za  to nego što su Sjedinjene Države“, rekao je.

Američki čelnik rekao je da su nedavno potpisani trgovinski sporazumi s Kinom te s Kanadom i Meksikom model za 21. stoljeće, prenosi Reuters.

Zahvalio je prekooceanskim tvrtkama na investiranju u SAD pa naglasio da njegova država gospodarski stoji puno bolje nego što je očekivao kad je prije tri godine preuzeo vlast. 

Klimatske promjene 

Na skupu koji će obilježiti pitanje klimatskih promjena i na kojem drugu godinu zaredom sudjeluje ekološka aktivistica Greta Thunberg, Trump je govorio o ekonomskoj važnosti nafte i plina i hvalio energetsku neovisnost svoje zemlje.

Mlada Šveđanka bila je u publici tijekom govora američkog predsjednika koji je najavio da će se SAD pridružiti inicijativi WEF-a o sadnji bilijuna stabala.

Velik sam pobornik okoliša. Želim najčišću vodu i zrak”, rekao je Trump, ali je ekološke aktiviste prozvao  “vječnim prorocima katastrofe”.

“Moramo odbaciti vječne proroke katastrofe i njihova apokaliptična predviđanja”, kazao je Trump, kao ga citira francuska agencija France presse.

Dodaje da Greta Thunberg treba poslije podne u Davosu otvoriti panel pod naslovom “Izbjheći klimatsku apokalipsu”.

Komentari

Komentari