Petak, 13 prosinca, 2019

Trump prozvao društvene mreže za ušutkavanje milijuna ljudi

Američki predsjednik Donald Trump kritizirao je u petak društvene mreže, poručivši da cenzuriranjem ušutkavaju „milijune ljudi”.

Trump nije imenovao tvrtke. U utorak su Facebook, Twitter i Alphabet uklonili tisuće profila povezanih s navodnom iranskom propagandnom kampanjom, dok je Facebook onemogućio djelovanje još jedne kampanje za koju se tvrdilo da je povezana s Rusijom.

„Divovi društvenih mreža ušutkavaju milijune. Ne smiju to činiti pa čak i ako to znači slušanje lažnih vijesti na CNN-u, čiji je rejting drastično pao. Ljudi trebaju shvatiti što je stvarno, a što nije, ali bez cenzure!”, rekao je Trump.

Republikanski predsjednik proteklih je tjedana izrazio zabrinutost postupcima kompanija. U intervjuu za Reuters u ponedjeljak, Trump je rekao da je „izrazito opasno” za društvene mreže poput Twittera i Facebooka ušutkavanje glasova na svojim servisima.

Američke obavještajne službe zaključile su da je Rusija pokušala utjecati na predsjedničke izbore 2016. hakiranjem i drugim akcijama, uključujući korištenje društvenih mreža u propagandnoj kampanji.

Trump je prošli tjedan kritizirao društvene mreže, navodeći bez dokaza da neidentificirane tvrtke „potpuno diskriminiraju republikanske i konzervativne glasove”.

Objave na Twitteru uslijedile su nakon što su Apple, You Tube  i Facebook uklonili dio sadržaja koji je objavio Infowars, web stranica koju vodi teoretičar zavjere Alex Jones. Jonesov profil na Twitteru je privremeno deaktiviran 15. kolovoza.

Predstavnici Twittera i Facebooka nisu odmah reagirali na Trumpove tvitove.  Hina

Komentari

Komentari