fbpx
Nedjelja, listopad 20, 2019

Trump prijeti: Kreće deportacija milijuna ilegalnih migranata iz Amerike

PREDSJEDNIK SAD-a Donald Trump najavio je u eksplozivnom tvitu jučer navečer da američki imigracijski agenti planiraju krenuti s masovnim uhićenjima ilegalnih imigranata, i to već sljedeći tjedan.

“Idući tjedan Služba za imigraciju i carine (ICE) počet će proces uklanjanja milijuna ilegalnih imigranata koji su ilegalno ušli u SAD. Bit će uklonjeni jednako brzo kao što su ušli”, napisao je Trump.

Pritom je Trump, kako piše Washington Post, aludirao na veliku operaciju, koja se navodno priprema već mjesecima, a u kojoj će na tisuće ilegalnih imigranata, uključujući njihovu djecu, biti privedeni u velikim gradovima diljem SAD-a.

Šef ICE-a i ministrica domovinske sigurnosti smijenjeni jer su oklijevali s operacijom

Washington Post piše da Trumpov imigracijski savjetnik Stephen Miller već neko vrijeme pritišće dužnosnike ministarstva domovinske sigurnosti da uhite i uklone iz zemlje tisuće članova obitelji za koje je ministarstvo pravosuđa ubrzalo naloge o deportaciji u sklopu plana poznatog kao “raketni proces” (eng. rocket docket).

Štoviše, vršitelj dužnosti direktora ICE-a, Ronald Vitiello, i ministrica ministarstva domovinske sigurnosti Kirstjen Nielsen smijenjeni su u travnju jer su oklijevali s planom i izražavali zabrinutost oko njegove pripreme, učinkovitosti i bijesa javnosti zbog slika migrantske djece koje se vodi u zatvor i razdvaja od obitelji, a koje će zasigurno završiti u medijima.

Na čelo ICE-a došao je Mark Morgan, koji inzistira na provedbi strogih imigracijskih mjera i sudskih odluka o deportaciji, ali i da će se djeca i roditelji tretirati “sa suosjećanjem i humanošću”.

No ako je vjerovati Trumpu, velika operacija sljedeći tjedan bit će samo početak, a ukupni broj uhićenih i ekspresno deportiranih imigranata neće se brojiti u tisućama, već u milijunima. U SAD-u, podsjetimo, prema procjeni iz 2016. boravi 10,7 milijuna ilegalnih imigranata, što je čak 3,3 % ukupnog stanovništva.

No kako piše CNN, Trumpova najava prilično je neodređena, bez detalja o tome kako će se provesti deportacija milijuna imigranata. To bi, u svakom slučaju, bio presedan u povijesti SAD-a.

Izvor: Index.hr


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Juventus otkrio nepoznati detalj: Ovako izgleda kad Ronaldo i Mandžo jedan drugog podbadaju
>>> DOKAZ ŽIVOTA U SVEMIRU? NASA objavila nevjerojatnu sliku asteroida: ‘Čovječanstvo ovo nikada prije nije vidjelo’
>>> Dobio milijun i pol kuna na lutriji, ali do njih ne može doći
>>> Bez muke: Genijalni trik kako oguliti češnjak za par sekundi
Komentari

Komentari