Utorak, 14 srpnja, 2020

TRUMP POTPISAO ZAKON PROTIV CENZURE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA, “Ovdje smo da bismo branili slobodu govora”

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je u četvrtak uredbu kojom želi ograničiti društvene mreža u cenzuriranju korisnika.

“Ovdje smo kako bismo branili slobodu govora od jedne od najgorih opasnosti”, istaknuo je Trump u Ovalnom uredu potpisujući dokument koji će najvjerojatnije biti početak duge pravosudne bitke.

Stanar Bijele kuće je napose optužio Twitter da donosi “uredničke odluke” i bavi se “političkim aktivizmom” u izboru poruka za koje odluči da ih treba provjeriti.

Imaju nekontroliranu moć da cenzuriraju, uređuju, skrivaju i mijenjaju sve oblike komunikacije između pojedinaca i široke publike“, ocijenio je spomenuvši velike tvrtke u Silicijskoj dolini.

“Ne možemo dopustiti da se to nastavi, to je veoma nepravedno”, upozorio je.

Po Trumpovim riječima, ova uredba zahtijeva nove propise kako društvene mreže koje provode “cenzuru” ne bi mogle “sačuvati svoju pravnu zaštitu”.

Tekst smjera na glasoviti 230. članak Zakona o normama komuniciranja po kojem društvene mreže nisu odgovorne za sadržaj koji korisnici objavljuju.

Taj članak osigurava Facebooku, Twitteru, YouTubeu i Googleu zaštitu od sudskog progona zbog sadržaja koje objavi treća strana i daje im slobodu da po vlastitoj procjeni interveniraju na platformama.

Američki predsjednik je zaprijetio da će donijeti regulativu koja se odnosi na društvene mreže pošto je njegova omiljena platforma Twitter ovaj tjedan prvi put uz njegov ‘tvit’ objavila i upozorenje da treba provjeriti činjenice iz njegove navedene tvrdnje koje, misle na twitteru, nisu bile istinite, iako se radi o pretpostavci o tome što će se dogoditi uvede li se dopisno glasovanje. Ukratko, to nije činjenica već je uvođenje dopisnog glasovanja jednostavno nešto o čemu je potrebna javna rasprava u demokraciji, no društvene mreže ne žele da se o tome uopće raspravlja.

U srijedu kasno navečer osnivač Twittera Jack Dorsey neizravno je odgovorio predsjedniku rekavši da će tvrtka i ubuduće upozoravati na “netočne ili sporne informacije o izborima”, navodeći pritom da ih to “ne čini arbitrima istine”, već da je namjera ukazati na spornu informaciju kako bi ljudi mogli sami prosuditi.

Trump je optužio društvene mreže za pristranost i kazao da “republikanci osjećaju da platforme društvenih medija u potpunosti guše konzervativne glasove. Donijet ćemo snažnu regulativu ili ih zatvoriti prije nego to budemo dopustili”, napisao je Trump na Twitteru.

Kasno u srijedu tajnica za medije Bijele kuće Kayleigh McEnany najavila je da će Trump potpisati izvršnu uredbu “koja se odnosi na društvene medije”, ne otkrivajući zapravo o čemu je riječ.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> UHIĆEN PREDSJEDNIK UPRAVE HRVATSKIH ŠUMA, HDZ-OVAC S PLAĆOM OD 30.000 KUNA!
>>> POLJSKA: Tužba za vjersku diskriminaciju Ikei zbog otpuštanja radnika koji je citirao Bibliju gdje govori protiv homoseksualnosti
>>> OBRAČUN ILEGALNIH IMIGRANATA noževima u blizini hrvatske granice: Dva mrtva, više ozlijeđenih
>>> MILANOVIĆ JE TO OPET NAPRAVIO: Ponovio glupost koja je zgrozila javnost
Komentari

Komentari