Srijeda, 5 kolovoza, 2020

Trump pojasnio zašto je deset minuta prije napada na Iran povukao avione

Američki predsjednik Donald Trump rekao je kako je opozvao udare na ciljeve u Iranu zato što bi prilikom napada poginulo 150 ljudi, što ne bi bio “proporcionalan” odgovor na rušenje američkog drona, dok je Iran objavio da se suzdržao od rušenja američkog zrakoplova u kojemu je bilo 35 osoba

Nizom objava na Twitteru u petak, Trump je poručio da je SAD bio spreman “uzvratiti sinoć na tri različite” lokacije, ali je onda opozvao napade 10 minuta prije početka akcije.

“Nisam u žurbi, naša je vojska obnovljena, nova i spremna krenuti, uvjerljivo je najbolja na svijetu. Sankcije nagrizaju, a sinoć smo još i dodali”, rekao je Trump poručivši da se Teheranu ne smije dozvoliti stjecanje nuklearnog oružja.

Rekao je da je Iran “dosta slabija nacija danas”.

Zapovjednik Iranske revolucionarne garde rekao je u petak da se Iran suzdržao od rušenja američkog zrakoplova u kojemu je bilo 35 osoba, a koji je pratio srušeni dron u Omanskom zaljevu.

“Uz američki dron u regiji je bio i američki zrakoplov P-8 s 35 ljudi. Taj je zrakoplov također ušao u naš zračni prostor i mogli smo ga srušiti, ali nismo”, rekao je Amirali Hadžizadeh, glavni zapovjednik zračnih snaga Iranske nacionalne garde, prenosi novinska agencija Tasnim.

Napetost između Irana i Sjedinjenih Država zaoštrila se od prošle godine nakon što se predsjednik Donald Trump povukao iz nuklearnog sporazuma između Teherana i svjetskih sila iz 2015. Obnovio je sankcije toj zemlji i nastoji uništiti iranski izvoz nafte.

Iran je u četvrtak objavio da je srušio američki dron u iranskom zračnom prostoru, dok SAD tvrdi da je dron bio u međunarodnom zračnom prostoru.

Prema Trumpovim tvitovima američka letjelica srušena je u ponedjeljak..

Komentari

Komentari