Četvrtak, 3 prosinca, 2020

Trima močvarama u BiH prijeti nestanak

Organizacija za zaštitu prirode WWF Adria upozorila je, uoči Svjetskog dana močvara, da nestanak prijeti trima područjima u BiH zbog planirane gradnje hidroelektrana te je pozvala vlasti na očuvanje tih staništa važnih u ublažavanju posljedica klimatskih promjena.

Kako je na konferenciji za novinare predstavio Zoran Mateljak, voditelj WWF za Bosnu i Hercegovnu, u toj zemlji ugrožena su močvarna područja Bardača sjeverno od Banja Luke, Hutovo blato kod Čapljine te Livanjsko polje i ta se područja sustavno degradiraju.

BiH je potpisnica Ramsarske konvencije o zaštiti močvarnih staništa čime se obvezala na svom teritoriju identificirati i zaštititi močvarna staništa od međunarodne važnosti, rekao je Mateljak.

“Unatoč tome, sva tri područja ugrožena su i svakim danom sve više nestaju. Nadležne vlasti kontinuirano propuštaju djelovati na tome da zaustave degradaciju ovih područja i dopuštaju nastavljanje procesa koji su do toga doveli”, rekao je Mateljak.

Posebno je istaknuo ulogu javnog poduzeća Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne, čija je ‘neodrživa djelatnost glavni uzrok nestanka Hutova blata’.

Po Mateljakovim riječima posebno su ugrožena područja Hutovo blato i Livanjsko polje, dva jedinstvena prirodna fenomena, iznimno nacionalno i međunarodno važna, a nestaju pod pritiskom razvoja hidroelektrana i zahvata na njihovim vodotokovima.

Močvarna područja, tresetišta močvare, bare i ostala vlažna staništa iznimno su važan čimbenik u smanjenju onečišćenja, povećanju sigurnosti od suša i ublažavanju posljedica klimatskih promjena, objašnjava WWF.

Ističe da se istodobno u Bosni i Hercegovini ta područja i dalje sustavno devastiraju i isušuju.

„Danas smo sve svjesniji važnosti koje močvare imaju za sav živi svijet na Zemlji. Zaštita, obnova i odgovorno korištenje ovih staništa ključ je za očuvanje biološke raznolikosti, razvoj lokalnih potencijala i stabilnost planeta“, rekao je Danijel Lončar iz WWF Adrije.

Park prirode Hutovo blato na popisu je močvara međunarodno važnih po metodologiji Ramsarske konvencije i registriran je pri UNESCO-vom Direktoratu u Parizu.

Smatra se jednim od najvećih zimovališta ptica na području Europe te je iznimno bogato raznolikim životinjskim i biljnim vrstama, od kojih su pojedine i endemske.

Livanjsko polje je kombinacija močvara izvanredne vrijednosti, važnog staništa za ptice, te tresetišta i livada, u kojima su nastanjene endemske i rijetke vrste.

Močvara Bardača je kompleks 11 jezera smještenih između rijeka Save i Vrbas, sjeveroistočno od Banjaluke. Taj rezervat je dom za više od 100 različitih vrsta ptica.

WWF Adria, svjetska organizacija za zaštitu prirode, uputila je upozorenje uoči obilježavanja Svjetskog dana močvara, 2. veljače. Istaknula je da je 2020. godina posvećena očuvanju biološke raznolikosti. (Hina)

Komentari

Komentari