Petak, 14 kolovoza, 2020

“Trebaju nam mađarska djeca, a ne brojevi”: U Mađarskoj broj brakova porastao gotovo 30 posto nakon uvođenja Orbanovih mjera

Mjere mađarske vlade koje za cilj imaju poticanje brakova i povećanje nataliteta, subvencioniranim kreditima, već su prouzročile veliki porast vjenčanja, iako se još uvijek ne može reći hoće li porasti i natalitet.

Prioritet uspješnog i karizmatičnog mađarskog premijera Viktora Orbana je potaknuti Mađare da sklapaju više brakova i imaju više djece kako bi se Mađarska demografski oporavila. Kao i sve bivše zemlje realnog socijalizma, i Mađarska je suočena s “bijelom kugom” koja je posljedica prvenstveno razaranja tradicionalnog društvenog morala u socijalizmu, iako se i zapad sve više suočava s istim problemom.

Mađarska je vlada tako uvela više poreznih olakšica za mlade obitelji.

Prema ovogodišnjem programu parovi koji se vjenčaju prije nevjestinog 41-og rođendana mogu dobiti subvencionirane kredite do 10 milijuna forinti (cca 220 tisuća kuna).

Trećina kredita ne mora se vratiti ako će par imati dvoje djece, a cijeli će dug biti izbrisan ako će imati troje djece.

Prema podacima mađarskog zavoda za statistiku (KSH) u prvih devet mjeseci 2019. sklopljeno je 20 posto više brakova nego u prvih devet mjeseci 2018.

To je najveći broj sklopljenih brakova od 1990.

Samo u rujnu je sklopljeno 29 posto više brakova nego u istom mjesecu prošle godine, što je najveći broj vjenčanja u tom mjesecu u Mađarskoj od 1979.

Vlada je rekla ranije ovoga mjeseca kako se preko 50 tisuća parova prijavilo za subvencionirane kredite. U Hrvatskoj pak subvencije za stambene kredite ne ovise o broju djece pojedinog bračnog para, već samo o godinama starosti.

Orban je prošle godine najavio program mjera za povećanje nataliteta u sedam točaka, rekavši: “Sve manje i manje djece rađa se u Europi. Zapad misli da je imigracija odgovor na tu prijetnju. Svako dijete koje nedostaje trebalo bi nadomjestiti drugim koje stiže (s istoka) i tada će brojevi biti u redu“.

Ali nama ne trebaju brojevi. Trebaju nam mađarska djeca“, rekao je i najavio program u sedam točaka za mlade obitelji. Za oporbu koja se tome usprotivila i založila za primanje više imigranata je rekao da su oni “šaka proimigrantskih političara koje na respiratoru održavaju George Soros i birokrati Europske unije“.

“U zemljama u koje stižu migranti, pojavljuje se kršćansko-muslimanski svijet, a smanjuje se postotak kršćana. No mi, građani središnje Europe, imamo vlastitu budućnost”, poručio je Orban.

Komentari

Komentari