Nedjelja, 12 srpnja, 2020

TRAGEDIJA NA KOLODVORU KOD MÜNCHENA: Poginuo 17-godišnjak – policija upozorava na veliku opasnost

U noći s ponedjeljka na utorak, na željezničkom kolodvoru Ebersberg kod Münchena, 17-godišnji mladić je poginuo uslijed strujnog udara do kojeg je došlo kada se uspeo na vagon vlaka.

Tragedija se dogodila oko 01.15 sati. Prema navodima policije, mladić je dodirnuo vod kontaktne mreže te je došlo do strujnog udara. S vagona je pao na tlo.

Jedan svjedok i strojovođa vlaka su pozvali hitnu, ali mladiću nisu mogli pomoći. Morali su roditelje obavijestiti o smrti sina. U policijskom priopćenju ne stoji što je mladić radio na tom mjestu u noći.

Policija u Münchenu upozorava: Nemojte se uspinjati na vagone vlakova, ili odlaziti i zadržavati se na području kolosijeka, prenosi fenix

Blizina vlaka i voda kontaktne mreže je dovoljna da dođe do strujne reakcije i da osoba doživi strujni udar. Te su nesreće najčešće smrtonosne.

Strujni udar, odnosno struja prolazi kroz ljudski organizam, i izaziva grčenje mišića, pa tako i srčanog.  Osim grčenja mišića, strujni udar može izazvati i opekotine, kao i razaranje tkiva. Područje opasnosti u koje se ne smije ulaziti obuhvaća promjer od čak dva metra od svih dijelova mreže pod naponom.

Vagon koji stoji parkiran ispod električnih vodova je opasno mjesto. Naime, električni vodovi iznad vagona „živi“ su i opasni jer imaju izrazito visok nazivni napon od 25.000 V te jakost struje pri kratkim spojevima doseže nekoliko tisuća ampera.

U željezničkome prometu električna se energija osim za vuču vlakova koristi i za napajanje raznih komunikacijskih i signalno-sigurnosnih sustava. Zbog toga se električni vodovi nalaze posvuda, ne samo na elektrificiranim prugama.

Fenix-magazin/MD


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> SVI MORAMO MIJENJATI OSOBNE! Od sada će na njoj biti i OVO!
>>> KATEDRALU JE TREBALO GASITI KANADERIMA? Šef zagrebačkih vatrogasaca otkrio što bi bilo da požar izbije na zagrebačkoj katedrali
>>> ‘POTOPILA’ HDZ! Anketa pokazala: Čak 39 posto birača HDZ-a SVOJ GLAS DAJE RUŽI!
>>> BOLJE NEMOJTE NI GLEDATI: Charlie Hebdo se narugao sa požarom u Notre Damu
Komentari

Komentari