Petak, 23 listopada, 2020

TONE RADIOAKTIVNOG OTPADA STIŽU U HRVATSKU! Otkrivno je gdje će ga iskrcati…

Fond za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško trebao bi danas otvoriti ponude za izradu dokumentacije i provedbu aktivnosti za ishođenje dozvola za projekt Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u bivšoj vojarni Čerkezovac na Trgovskoj gori

Republika Hrvatska odlučila je krenuti u realizaciju projekta Centra za zbrinjavanje radiokativnog otpada (RAO) u bivšoj vojarni Čerkezovac na Trgovskoj gori. Ondje bi se trebao skladištiti nisko i srednje radioaktivni otpad (NSRAO) iz Nuklearne elektrane Krško (NEK) te radioaktivni otpad nastao na području Hrvatske. Večernji doznaje kako bi se danas u Fondu za financiranje razgradnje NEK trebale otvoriti ponude za izradu dokumentacije i provedbu aktivnosti za ishođenje dozvola. Sami centar u Čerkezovcu vrijedan je 19,26 milijuna kuna bez PDV-a.

Vlada je još 2018. Nacionalnim programom provedbe Strategije zbrinjavanja RAO, predvidjela Čerkezovac kao dugoročnu lokaciju za zbrinjavanje radioaktivnog otpada. Tada je još postojala mogućnost da se Hrvatska i Slovenija dogovore o izgradnji zajedničkog skladišta za nuklearni otpad iz Krškog. No, umjesto dogovora, među državnim je sporazumom predviđeno da Hrvatska mora preuzeti svoj dio NSRAO-a iz Krškog do 2023. Stoga su u Fondu krenuli s natječajem kojim će biti omogućena izrada projektne dokumentacije, sigurnosnih studija i studije utjecaja na okoliš na temelju višekratnih geoloških, terenskih i radioloških mjerenja.

“Za gradnju Centra potrebno je ishoditi lokacijsku i građevinsku dozvolu te nakon toga uporabnu dozvolu kojoj prethodi potvrda tijela nadležnog za radiološku i nuklearnu sigurnost o mogućnosti početka rada skladišta”, potvrdili su iz Fonda te naveli da je početak gradnje planiran u 2023., a završetak u 2024. godini.

3000 kubika radioaktivnog otpada

Vrijednost izgradnje se procjenjuje na 10 milijuna eura, zajedno s istražnim radovima, projektiranjem i ishođenjem dozvola. Skladišta centra u Čerkezovcu primit će oko 3000 kubnih metara RAO, a to je, kažu iz Fonda, polovina ukupne količine NSRAO-a iz NEK-a te institucionalni RAO nastao u Hrvatskoj, uključujući i radioaktivni otpad nastao razgradnjom skladišta u Institutu Ruđer Bošković i Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada.

“Iz NEK-a će u Centar biti dopremljeno nešto manje od 3000 kubnih metara NSRAO koji će prije skladištenja u Centru biti otpremljen na obradu i kondicioniranje u neki od europskih centara za obradu radioaktivnog otpada. U Centar će se zaprimati obrađen i kondicioniran u licencirane betonske spremnike”, potvrđuju iz Fonda.

Tri milijuna kuna za informiranje

Gradnja centra izazvala je negodovanje lokalnog stanovništva i dijela dužosnika, pa Fond želi angažirati i agenciju za odnose s javnošću kako bi pružio informacije o projektu. Već su to pokušali natječajem vrijednim tri milijuna kuna, koji je na kraju poništen potkraj svibnja, zbog brojnih pitanja i opsežnih izmjena dokumentacije o nabavi i troškovnika. Kada novi natječaj bude spreman, angažirana bi PR agencija svoje usluge informiranja javnosti trebala pružati do kraja 2022.

“Cilj tih aktivnosti je podizanje svijesti lokalne i opće javnosti o tematici zbrinjavanja RAO, informiranje o stručnim aspektima projekta, brizi o zdravlju ljudi i čistoći okoliša, razvojnim mogućnostima lokalne zajednice, obvezama RH, razvoju projekta te svim ostalim informacijama relevantnima za javnost”, objasnili su u Fondu.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> ŠAMPION PATETIKE: “I ja sam Srbin, ubijte mene!”
>>> Ključni Bernardićev čovjek otkrio jednadžbu Restarta: ‘Ovako ćemo doći do stabilne većine..!‘
>>> EUobserver: “EK šalje nadzor na hrvatsku granicu zbog nasilja nad migrantima”
>>> KRSTIČEVIĆ REZOLUTNO: Odlučio sam da je dosta, priča o Saboru me ne zanima
>>> VJEROVALI ILI NE: JANDROKOVIĆ želi biti mentor mladima, da ih “izvede na pravi politički i životni put”
Komentari

Komentari