Subota, 6 lipnja, 2020

Tomašić uputila pismo Srbiji: Gospodine Vučiću i gospođo Brnabić – sada ste vi na potezu!

Ruža Tomašić europarlamentarka i dopredsjedica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) uputila je pismo srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić

U pismu referirala na na uhidbeni nalog koji je izdao Međunarodni sud Ujedinjenih naroda za ratne zločine (MICT), a u kojemu od srbijanskih vlasti traži da se dvoje članova Srpske radikalne stranke (SRS), Vjerica Radeta i Petar Jojić, izruče Haagu.

‘Gospodine Vučiću i gospođo Brnabić – sada ste vi na potezu! Jeste li doista predani međunarodnim pravnim obvezama i želite li doista Srbiju čim prije vidjeti u Europskoj uniji? Koliko su vam u stvarnosti važna poglavlja o pravosuđu i temeljnim ljudskim pravima, te o slobodi, sigurnosti i pravdi?’, upitala je Tomašić srbijanski državni vrh.

Međunarodni sud UN-a je u svojoj odluci odbacio mogućnost da se suđenje Radeti i Jojiću preda srbijanskom pravosuđu, zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke koji su u strahu za vlastiti život

Radeta i Jojić optuženi su za nepoštivanje suda jer su u slučaju protiv Vojislava Šešelja prijetili i pokušavali podmititi svjedoke.

Prema zaključku Višeg suda, Srbija nema obvezu izručivanja okrivljenika za nepoštivanje suda i utjecanje na svjedoke, dok je Radeta novinarima izjavila kako ‘dragovoljno neće otići u Haag’ te time bacila rukavicu srbijanskom predsjedniku Vučiću i premijerki Brnabić.

Komentari

Komentari