facebook Možemo

TOMAŠEVIĆ: “Za formiranje većine uračanut ćemo zastupnika iz redova srpske manjine. Pročelnike bi trebao birati gradonačelnik, a ne da se biraju na natječaju”

Podijeli

Tomislav Tomašević, koji je u vodstvu u utrci za gradonačelnika Zagreba, a u drugi će krug s Miroslavom Škorom, održao je konferenciju za medije ispred zagrebačke Gradske uprave.

“Osvojili smo 23 od 47 mandata u Gradskoj skupštini i možemo očekivati i izbore za 48. zastupnika srpske nacionalne manjine pa će za većinu biti dugoročno 25 zastupnika. Očekujemo da ćemo imati stabilnu većinu. Jasno smo govorili da smo spremni slagati većinu sa strankama od centra prema lijevo koje su bile oporba Bandiću, to je jedino SDP koji je prešao prag. Nakon 2. kruga očekujemo imati razgovore s njima oko sklapanja većine ali ne vidim da će tu biti problema. Želim čestitati svim političkim opcijama koje su ušle u gradsku skupštinu, svima koji su izabrani. Očito je da se bez nas neće moći donijeti niti jedna odluka u Skupštini, mi ćemo i dalje za dugoročne projekte tražiti konsenzus sa svima. Bit ćemo otvoreni za dijalog oko najbitnijih projekata kako bi oni išli dalje i ako mi više ne budemo na vlasti za 4 godine, rekao je Tomašević.

Tomašević se osvrnuo na 48. zastupnika u Gradskoj skupštini.

– Nismo još razgovarali, vjerojatno hoćemo. U zadnjem mandatu nije bilo zastupnika srpske manjine, ali to je 48. zastupnika. I dalje je potrebna većina ali sad ona postaje 25. Mi ne želimo da grad bude paraliziran ako nema većine kad netko ne dođe i ne može glasati. Bit će sigurno dosta podmetanja, anonimnih izvora… Čuo sam se s g. Klisovićem, ali razgovore ćemo početi tek nakon 2. kruga izbora.

Može li smjenjivati osobe koje su na temelju javnog natječaja imenovani na neku funkciju?

– Ionako idemo u preustroj Gradske uprave. 27 pročelnika ne može ostati jer neće biti 27 gradskih ureda. Nijedan grad na svijetu to nema. U državi imamo 16 ministarstava,a  u gradu 27. Kako to uopće može biti, a da bude učinkovito? Spajat ćemo urede, raditi preustroj…

Odgovorio je i na pitanje što ako bude radnih sporova te kako će smanjiti broj gradskih ureda.

– Nećemo raditi ništa što je financijski neodgovorno. Ne bih sada govorio koje urede ćemo spajati. To moramo dogovoriti na razini Gradske skupštine. Četiri nova ureda su izglasana u zadnjem mandatu. Bit će sadržajno kompatibilni uredi koji su sada odvojeni. Neki imaju previše zaposlenih za poslove koji su sada nepotrebni, te ljude ćemo prebaciti onamo gdje su potrebni. Bit će ured za obnovu…

Javni natječaji su za pročelnike po zakonu nužni. Ja mislim da bi pročelnike trebali moći birati sami gradonačelnici, ali držat ćemo se zakona da to ide po javnom natječaju. Nema nijedne osobe kojoj smo obećali da će biti pročelnik. Pozivam sve Zagrepčane i Zagrepčanke da se na javne natječaje jave.

Komentari

Najnovije