Ponedjeljak, 19 listopada, 2020

TODORIĆ: “NE RAZUMIJEM ZA ŠTO SAM OPTUŽEN, ali nisam kriv…”

Ovo nisam razumio, ali se ne smatram krivim – ustvrdio je Ivica Todorić kojem je na zagrebačkom Županijskom sudu počelo suđenje zbog izvlačenja 1,2 milijuna eura iz Agrokora.

Todorić je nastavio u istom tonu kao i na prošloj raspravi kada nije htio branitelja. U međuvremenu mu je postavljena braniteljica po službenoj dužnosti s kojom Todorić nije i ne želi kontaktirati.

– Ne želim ni obranu ni svjedoke, vi odlučite po zakonu kako treba. A sa svojom braniteljicom ću upostaviti komunikaciju. Popit ćemo kavu – kazao je Todorić.

Suđenje Todoriću je prekinuto u ožujku nakon što su punomoć Todoriću otkazali odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović. Ivica Todorić stigao je na sud bez odvjetnika jer mu, kako je rekao, ne treba.

Todorićevu obranu u međuvremenu je preuzela Ljiljana Planinić i Željko Žganjer, a on se sa svojim suoptuženicima u ponedjeljak pojavio u zgradi Općinskog kaznenog suda gdje nakon potresa zasjeda zagrebački Županijski sud.

Na optuženičkoj klupi uz Todorića su u ovom slučaju nekadašnji Agrokorovi menadžeri Ante Huljev i Piruška Canjuga te četvrtooptužena Nicole De Rossi.

Todorić, kao predsjednik uprave Agrokora i Huljev kao izvršni direktor financija u koncernu su, prema sumnjama tužiteljstva, 2013. zlouporabili svoj položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarske tvrtke za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Švicarska tvrtka time se nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 milijuna eura, objavilo je Županijsko državno odvjetništvo nakon podizanja optužnice početkom rujna 2019.
Da nisu krivi kazali su i njegovi suoptuženici  Ante Huljev, Piruška Canjuga i Nicole de Rosi.

Tužiteljstvo ih tereti da su iz Agrokora izvukli 1,2 milijuna eura preko ugovora za usluge koje nisu obavljene.

De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske tvrtke, tužiteljstvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Trećeokrivljenoj Canjugi, nekadašnjoj članici uprave Agrokora, stavlja se na teret da je sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice.

U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga.

Ivica Todorić je još od studenog 2017. pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna. Tom istragom su obuhvaćeni i njegovi sinovi Ivan i Ante Todorić te 12 Agrokorovih menadžera i revizora.

Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. studenoga prošle godine na slobodu izašao uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i mjere opreza među kojima je i zabrana napuštanja Zagreba.

Komentari

Komentari