fbpx
Petak, listopad 18, 2019

TKO JE ŽENA ZA KOJU KAŽU DA BI MOGLA BITI IZRUČENA U ZAMJENU ZA MAMIĆA? Priča je toliko bizarna da ćete je morati nekoliko puta pročitati

Sutkinja je pobjegla u Hrvatsku i trenutačno živi na makarskoj rivijeri

Zdravko Mamić je prije izricanja presude na Županijskom sudu u Osijeku 2018. pobjegao u BiH i to samo dan ranije. Podsjećamo, Mamiću se sudilo za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama. Presudom je dobio šest i pol godina zatvora, a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je ovaj tjedan najavio kako će nakon najnovije odluke osječkog suda, koji je potvrdio drugu optužnicu protiv Zdravka Mamića, tražiti Mamićevo izručenje iz BiH.

Sada se pojavila priča da će ga BiH izručiti Hrvatskoj i to u zamjenu za Lejlu Fazlagić, bivšu sarajevsku sutkinju Općinskog suda. Naime, ona je, kako se navodi, pobjegla iz Bosne te se trenutačno nalazi u Hrvatskoj. O tome se počelo pričati u BiH medijima, a priču o dotičnoj sutkinji objavio je još u travnju Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Lažni imovinski sporovi

Prema istraživanju CIN-a, u sudnici Lejle Fazlagić su se godinama odvijali lažni imovinski sporovi u kojima su ponekad i tuženi i tužitelji bile osobe koje su odavno preminule. Bez obzira na okolnosti, rezultat je uvijek bio isti – nekretnine pokojnika su na kraju izrežiranih procesa postajale vlasništvo sutkinje Fazlagić, njezinih srodnika ili poznanika, piše net.hr

Ona je od 2011. do 2016. godine razbaštinila desetine vlasnika nekretnina u Sarajevu, preknjižavajući njihove kuće, stanove, poslovne prostore i zemljišta na osobe koje nisu imale pravo na tu imovinu, piše CIN. Najčešće su na meti bile napuštene nekretnine sarajevskih Židova stradalih u Drugom svjetskom ratu i drugih pokojnih Sarajlija te imovina pojedinih poduzeća. U optužnici koju je Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) podiglo protiv sutkinje Fazlagić početkom prošle godine piše da je nezakonito preknjiženo 19 nekretnina, vrijednih gotovo osam milijuna konvertabilnih maraka. U tome su joj, navodno, pomagali pojedini suci, odvjetnici, bilježnici, sudski i općinski službenici i drugi. Tužilaštvo tvrdi da se radilo o organiziranoj kriminalnoj grupi pod vodstvom Alije Delimustafića, bivšeg ministra unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine.

Neke nekretnine su nedugo nakon preknjižbe prodane, a Fazlagić i njezin otac su za sebe zadržali dva stana u centru Sarajeva, vrijedna 1,46 milijuna maraka. Sutkinja Fazlagić je nakon otvaranja istrage 2016. godine dala otkaz, a zatim je pobjegla u Hrvatsku. Novinari Centra za istraživačko novinarstvo su je pronašli u malom mjestu na Makarskoj rivijeri i razgovarali s njom. Rekla je da nije član nikakve grupe i da joj je sve namješteno. Posljednje godine sudske karijere Lejle Fazlagić u Sarajevu su, prema optužnici, obilježene ilegalnim poslovima − zloupotrebom ovlasti, pranjem novca, krivotvorenjem isprava i prijevarama koje je činila zahvaljujući dobrim vezama u institucijama. Tužilaštvo je tereti za organiziranje lažnih parničnih postupaka o podjeli imovine u kojima je zloupotrebljavala osobne podatke uglavnom umrlih osoba te donosila presude na osnovu krivotvorenih dokumenata i lažnih suglasnosti.

Tužba pokojne bake

Sutkinja Cerić, poznanica sutkinje Fazlagić, nekoliko se puta zanimala za napuštene kuće Židova, što je u razgovoru s novinarom CIN-a otkrio Boris Kožemjakin, predsjednik Židovske općine u Sarajevu, dodavši da se uglavnom radilo o nekretninama stradalih u holokaustu. Naime, ona je vodila postupke i na određeni način slala upite u Židovsku općinu i ispitivala postoje li nasljednici za određene stanove, zemljišta itd.

Kad je Fazlagić saznala da se u samom središtu grada, kod Sarajevske katedrale, nalazi napuštena zgrada židovskih obitelji CindorfBaruh i Maestro, odlučila je, pišu, prisvojiti ovu nekretninu. Početkom 2012. godine Fazlagić je iz arhive povukla predmet na kojem je ranije radila i na osnovu njega formirala novi, koji je dodijelila sama sebi. Sutkinja je za CIN rekla da to nije njezina krivica te odgovornost prebacuje na odvjetnike i sudske zaposlenike koji rade na održavanju tog sistema. Ona je u novi predmet protiv Albina i Erne Cindorf uložila lažnu tužbu svoje bake Selvete Crnalić. Crnalić, koja je umrla 26 godina ranije, tražila je više od pola njihove zgrade. Prema informacijama iz Židovske općine, i Cindorfi su umrli u Izraelu.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Švedska TV objavila priču o životu u RH, prilog zgranuo ljude: Političari je li vas sram?
>>> OŠTAR ODGOVOR PREMIJERA HARADINAJA: Na Kosovu neće biti ‘republike Dodik’
>>> PLENKOVIĆ U PANICI? Od HDZ-ovaca zatražio da naprave nešto što se dosad nikad nije radilo
>>> PUPOVAC GRUBO IZVRIJEĐAO LUKU MIŠETIĆA: Odvjetnika koji je obranio Antu Gotovinu
Komentari

Komentari