fbpx
Utorak, listopad 15, 2019

Tko je žena koja je Amerikancima ocrnila Krstičevića? Prozivala Hasanbegovića, Sanadera, a sad i ministra

Riječka ekonomistica i čelnica Adriatic Instituta za javnu politiku Nataša Srdoč progovorila je u tekstu objavljenom na portalu Western Journal.com o nabavi 30 godina starih izraelskih borbenih zrakoplova F-16 Barak. U tekstu pod naslovom ”Billion Dollar Corruption: Croatia’s Scheme To Buy 30-Year-Old American Fighter Jets from Israel žena iza čije institucije stoji i Heritage fundacija prilično se žestoko obrušila na hrvatskom ministra obrane Damia Krstičevića tvrdeći da se iza nabave izraelskih aviona krije jedan od većih korupcijskih slučajeva u kojega su upletene hrvatske vlasti. Srdoč u spomenutom tekstu postavlja niz pitanja, a jedno od njih je i to zbog čega su Hrvatskoj, kao članici NATO-a te zemlji sa svega četiri milijuna stanovnika potrebni borbeni avioni, a ako nam i jesu potrebni nejasno je kako je na natječaju mogao pobijediti izraelski rabljeni avion, u usporedbi s onim onima iz Švedske. Ujedno, nejasno joj je i ako su ti avioni zaista posve iskorišteni kako je moguće da koštaju 500 milijuna dolara.

”Kao kriterije u odabiru ponuda ministar obrane Damir Krstičević naveo je sljedeće: 1. ugovor moraju sklopiti nacionalne vlade; 2. ugovorena cijena; 3. ekonomska suradnja, odnosno otvaranje novih radnih mjesta kroz ovu investiciju, kako je objasnio hrvatski ministar.

Čini se da je ministar Krstičević sve unaprijed isplanirao. Kompanija Israel Aerospace Industries, u vlasništvu izraelske vlade, koja je bila pod istragom zbog korupcije i pranja novca, zadovoljila je sva tri kriterija, uključujući i najnižu cijenu od 500 milijuna dolara.

Dogovoreno je i da će tvrtka u kojoj je Krstičević nekad bio zaposlen dobiti poslove serviranja, popravljanja i održavanja zrakoplova, što može stajati stotine milijuna dolara i ukupnu kupoprodajnu cijenu u sljedećih deset godina udvostručiti na fantastičnih milijardu dolara.

U međuvremenu se ministar Krstičević može vratiti u svoju bivšu tvrtku i osobno se okoristiti ovom transakcijom, koja će biti vrlo štetna za američke porezne obveznike. Upravo one koji i inače nose najveći teret financiranja NATO-a”, piše ova riječka ekonomistica, dodajući da je ova koruptivna praksa hrvatske vlade doprinijela nestabilnosti te da narušava obrambeni kapacitet svih strana. Ujedno, podsjeća i na Facebook objavu novinara Gordana Malića iz veljače ove godine, koja pokazuje da se bivša Krstičevićeva tvrtka prijavila i za drugi vladin projekt u suradnji s Israel Aerospace Industriesom, a njegov drugi post na tu temu iznenada je uklonjen jer je označen kao neprikladan dok su mu mailovi hakirani.

Nadalje, podsjeća na ministrovu ulogu u upravljačkim strukturama kompanija M San Grupa i King ICT u periodu od 2001.do konca 2015.godine, a istovremeno podsjeća i kako su glavni izvori prihoda spomenutim tvrtkama poslovi s Vladom u IT području, a kako dodaje mnogi su sklopljeni i mimo javnog natječaja. Inače, Srdoč je u lipnju 2011.godine osnovala stranku Hrvatska 21.stoljeća čije je sjedište bilo u Rijeci, a za cilj je imala zalaganje za neovisno sudstvo. Ova je stranka pažnju javnosti skrenula na sebe 2011.godine, kada su zbog neispravnog popisa birača zahtijevali poništenje parlamentarnih izbora.

No, aktivnosti njene stranke nisu previše impresionirale hrvatske građane pa je 2016.godine službeno izbrisana iz Registra političkih stranaka. Srdoč je jedno vrijeme boravila u inozemstvu, a u Rijeku se vraća sa suprugom Joelom Anandom Sammyjem te osniva Adriatic institut za javnu politiku, definiran kao nevladina udruga koja promovira liberalnu političku ideologiju i ekonomiju. Svojedobno je na netransparentno poslovanje ove udruge upozoravao Transparency International Hrvatska, no od toga zapravo nije bilo ništa konkretno.

U javnom se prostoru Srdoč isticala i kao žestoka kritičarka Sanaderove politike, a prije dvije godine zabljesnula je oštro napadajući tadašnjeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića na kojeg se obrušila u Huffington Postu gdje je napisala da je Hasanbegović među ostalim poznat zbog poricanja genocida ustaškog režima koji je surađivao s nacistima tijekom Drugog svjetskog rata. ”Fotografirao se noseći nacističke znakove i javno hvalio nacističkog imama iz SS trupa kao reformatora”, pisala je Srdoč dodajući da je u godinu dana otkako je Hasanbegović postao ministar kulture u HDZ-ovoj vladi desnog centra naša zemlja nazadovala.

”HDZ-ova autoritativna i korumpirana vladavina mora biti zaustavljena, a hrvatski ministar kulture poznat po antisemitizmu trebao bi otići”, tvrdila je nadalje, a Hrvate okarakterizirala kao narod koji je ušutkan još od Tuđmanove ere 90-ih.

Autor: Iva Međugorac/Dnevno


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<

>>> Ovo smo jeli kao djeca, ali žalit ćete ako ovo niste prije znali

>>> Stigle sjajne vijesti o zdravstvenom stanju Michaela Schumachera!

>>> HDZ-ovac razbio službeni automobil i pobjegao s mjesta nesreće i nije im pružio pomoć: Nećete vjerovati što je napisao u poruci

Komentari

Komentari