FaH

Među migrantima koji su trenutno u Bosni i Hercegovini ima i onih za koje se sumnja da pripadaju radikalnim i opasnim kriminalnim grupama – poručuje to danas ministar sigurnosti BiH. Dragan Mektić kaže da se oni, nakon evidentiranja, odvode na posebnu lokaciju.

“Mi te osobe odvodimo u imigracijski centar u Lukavicu u Istočno Sarajevo i oni su tamo pod nadzorom s ograničenim kretanjem, bez mogućnosti kretanja,” rekao je Mektić, prenosi Glas srpske.

U Koordinacijskom tijelu za praćenje ilegalnih migranata na teritoriji Republike Srpske, kažu da su, od osnivanja, uočili nekoliko izbjeglica za koje sumnjaju da mogu izazvati opasnost.

“Bilo je nekoliko ilegalnih migranata koji su po sebi imali tragove s ratišta. To su ljudi koji su evidentno aktivno sudjelovali na stranim ratištima. Znam da sto posto policija prati njihovo kretanje i oni u Republici Srpskoj ne mogu da ostvare bilo kakve ilegalne aktivnosti,” kaže Miloš Stevanović, član Koordinacijskog tijela za praćenje ilegalnih migranata na teritoriji Republike Srpske.

Iz Službe za poslove sa strancima, u čijem je sastavu imigracijski centar Lukavica, danas priopćavaju da među evidentiranima nije bilo pristalica vehabijskih pokreta i radikaliziranih grupa, ali jeste počinitelja različitih kaznenih djela. Dušanka Majkić, predsjedavajuća Zajedničke komisije za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH, se pita kakvih sve sigurnosno sumnjivih osoba ima među onima koji nisu registrirani.

“Tu su, samo ponekog uspiju da odvedu u Imigracijski centar. Oni koji prolaze tko zna kuda i kakvim sve putevima, ne znamo tko su,” kaže Majkićeva.

Na području Republike Srpske evidentirano je oko dvije tisuće migranata, a na teritoriji BiH ukupno oko 10 tisuća./HMS/

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!