Utorak, 4 kolovoza, 2020

TKO IMA NAJVIŠE ŠANSI? Analizičar analizira: ‘Kolinda izgubila kormilo, protiv jedne osobe joj je posebno teško’

Razlog za gubitak potpore birača kod aktualne predsjednice, analitičar Žarko P. vidi u činjenici da ne pokazuje jasan smjer, dok kod njenog najvećeg rivala kao najbolji način za postizanje boljeg rejtinga vidi šutnju

Prema istraživanju Promocije plus, napravljenom za RTL, da su sada izbori za predsjednika države pobjedu bi, unatoč tome što joj potpora pada već četvrti mjesec, odnijela Kolinda Grabar Kitarović s 52,9 posto onih koji bi joj dali glas. Na drugom mjestu je bivši premjer Zoran Milanović s 40,8 posto ispitanika istraživanja koji bi ga podržali, dok se na trećem mejstu nalazi Dalija Orešković s 30 posto podrške.

Anketu je za RTL Direkt prokomentirao politički analitičar i profesor Žarko P., koji je aktualnoj predsjednici zbog trenutnog pada poručio da nije smjela mijenjati politiku prema desnici.

“Prejasno je pokazala da nema kormilo, da vrluda gore dolje, lijevo desno. Nekoliko puta je mijenjala poziciju i ljudi to teško prate. Također, treba reći da su istraživanja nepouzdana jer je Ivo Josipović imao bolju poziciju. Realno, imamo jednog pravog kandidata, predsjednicu Grabar-Kitarović”, govori Žarko P..

Šutnja kod Milanovića neće trajati dugo, a onda…

Zoranu Milanoviću ni svi neodlučni birači ne bi bili dovoljni za pobjedu, što otvara pitanje je li dosegnuo svoj maksimum ili ima još prostora.

“Kod njega je realno da šutnjom može imati bolji rejting no kad bi progovorio, ali mislim da mu temperament neće dati šutjeti predugo. I tad će odbiti dobar dio ljudi, po anketama čak 45 posto SDP-ovaca mu ne bi dalo glas jer iako smatraju Bernardića krivcem za situaciju, smatraju i Milanovića”, kazao je profesor.

‘Protiv Dalije Orešković bi joj bilo teže’

Proanalizirao je i druge kandidate. “Imala je ne sasvim jasne stavove i imala bi veliku prednost jer bismo dobili dvoboj žene protiv žene. Međutim, i dalje mi se čini realno da će netko iz Živog zida biti drugi kandidat. Beljak je pak također lak na obaraču, ali to je predsjednici lakša situacija jer bi pozivala na obranu od agresivnih muškaraca. Zato bi joj protiv gospođe Orešković bilo teže”, zaključuje Puhovski.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> U Hrvatskoj preko 100.000 agresorskih vojnika prima mirovine
>>> Marcel Holjevac: Paljenje krnje u liku Pupovca je genocid, a ono 1991. u Vukovaru je bila satira?
>>> NEVJEROJATNO, HBK PROSVJEDUJE: Zabranjene sve misa na Bleiburškom polju
>>> STRAVA U ZATVORSKOJ BOLNICI U ZAGREBU: Mladić silovao vršnjaka s kojim je bio u istoj sobi
Komentari

Komentari