Četvrtak, 2 travnja, 2020

TITOV KIP SE VRATIO: Nevjerojatno, u 21. stoljeću pjevaju ”borbene” partizanske pjesme

U nostalgičnoj gesti prema bivšoj državi, brončani kip nekadašnjeg jugoslavenskog vođe Josipa Broza Tita otkriven je u srijedu u Podgorici, gradu koji je nekoć nosio njegovo ime.

Spomenik u crnogorskoj prijestolnici, koja se od 1946. do 1992. zvala Titograd, postavljen je u parku u središtu grada na inicijativu gradskih vlasti i boraca iz Drugog svjetskog rata.

Tita, koji je vodio bivšu Jugoslaviju od rata do smrti 1980., domaći i inozemski kritičari smatraju totalitarnim diktatorom, a drugi ga vide kao čelnika koji je održavao mirni suživot različitih naroda u višenacionalnoj Jugoslaviji.

Država sastavljena od šest republika raspala se deset godina nakon njegove smrti.

Oduševljeni što se Tito “vratio u svoj grad”, više stotina građana mahalo je zastavama bivše Jugoslavije i pjevalo revolucionarne pjesme iz Drugog svjetskog rata.

Gradonačelnik Ivan Vuković rekao je da i oni, koji opravdano kritiziraju Tita zbog progona političkih neistomišljenika, priznaju da je najvažnija povijesna osoba ovih prostora.

“O veličini Titovih povijesnih zasluga dovoljno govori činjenica da je godinu nakon rata (1946.) ovaj grad preimenovan u Titograd”, rekao je Vuković. “Naša zemlja ostaje vjerna antifašističkim tradicijama”, dodao je.

Akademik Zuvdija Hodžić, predsjednik boračke organizacije Crne Gore poručio je: “Nek je sretan povratak Tita u Podgoricu iz koje nikad nije ni otišao”.

Jedan od više identičnih spomenika, koji je kipar Antun Augustinčić izradio 1948. prikazuje Tita u prirodnoj veličini, u vojničkoj uniformi, zaogrnutog šinjelom.

Kip je dosad bio izložen u spomen sobi Pete proleterske brigade u vojarni u podgoričkom naselju Masline. Hina


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<

>>> Upozorite svoju djecu: Ovo nisu gumeni bomboni, nego nova smrtonosna droga!

>>> MILAKOVIĆ NASTAVLJA PROVOCIRATI: Objavio popis ubijenih srba u Vukovaru i tvrdi nećete zabraniti DSS

>>> VELIKI PROBLEM ZA DALIĆA! Talijani vrlo zabrinuti zbog lošeg stanja Vatrenog? Što se događa?

Komentari

Komentari