Srijeda, 26 veljače, 2020

Titov Galeb vodi Rijeku u financijsku dubiozu

Titov Galeb sve više izaziva prijepore u riječkoj javnosti. Nakon što su stigle ponude za njegovu obnovu, oporba tvrdi da će tvrdoglavost gradonačelnika Vojka Obersnela grad baciti na koljena.

Podsjetimo, na natječaj za obnovu “Galeba” pristigle su samo dvije ponude, jedna Viktor Lenca, druga tvrtke Dalmont. Obje znatno više od prvobitne procjene od 42 milijun kuna s PDV-om. Dalmontova je 59 milijuna kuna, Lenčeva 76 milijuna.

Grad bi tako, uz kredit oko kojeg se ionako lome koplja, morao pronaći dodatan novac za ruzinavi brod.

Iako je Galeb sve skuplji u gradu se ne uzbuđuju zbog toga. Tvrde da prijestolnica kulture sasvim dobro financijski stoji.

“Trenutno stoje stvari da sve velike projekte koje radimo, sva pojeftinjenja i poskupljenja su negdje u egalu, i zato smo mišljenja da možemo financijski ispratiti taj projekt”, uvjerava gradski pročelnik za kulturu Ivan Šarar.

Pa će tako lako podnijeti i “friške” ponude za obnovu broda. Ona jeftinija, skuplja je za 15 milijuna kuna od predviđene. Gradonačelnik i na odmoru ima rješenje.

“Jedan dio sredstava će biti pokriven iz spomeničke rente s obzirom da je Galeb zaštićeno kulturno dobro, jedan dio novaca smo dobili od države putem ministarstva regionalnog razvoja”, kaže Vojko Obersnel.

Ostatak će preliti iz kompleksa Benčić, udarnog projekta Prijestolnice kulture. Jer tamo će, kažu, jeftinije platiti radove na takozvanoj Dječoj kući i gradskoj knjižnici.

“Nikome tko se bavi europskim projektima nije poznato da se novci iz jednog EU projekta mogu prelijevati u drugi. Dakle opet se radi o protuzakonitim aktivnostima velikog vođe Vojka Obersnela”, oštro kritizira nezavisni gradski vijećnik Hrvoje Burić.

A tog “vođu” jedino mogu zaustaviti nepotkupljivi vijećnici. Do sada nije imao većinu za zaduživanje zbog Galeba.

“Prije nekoliko mjeseci više od polovice gradskih vijećnika tvrdilo je da je protiv Galeba, ako promjene svoje mišljenje pod ovim uvjetima gdje bi zaduženje bilo još i veće, radi se o političkoj korupciji koju će platiti građani”, smatra Ivona Milinović iz HDZ-a.

Ma kakva propast, Galeb će donijeti profit, uvjeravaju nas u Gradu.

“Galeb nije nikakav skupi ekscentrični projekt, on se čini ekscentričnim samo po tome što su ekscentrične ideološke razmirice koje ga prate”, kaže pročelnik Šarar.

“Ajmo budimo otvoreni i neka kolege koje se protive Galebu kažu da je isključivi razlog ideološke prirode”, dodaje gradonačelnik Obersnel, prenosi N1

Pa ako Galeba ne bude, svanut će, valjda novi dan.

“Budućnost počinje ostavkom Vojka Obersnela u Rijeci. Tog dana počinje budućnost. Dokle god je on aktualni gradonačelnik nema budućnosti u ovom gradu”, rezolutan je vijećnik Burić.

Oni mudriiji rekli bi da će prije Galeb zaploviti, nego Obesrnel sići s vlasti.

Komentari

Komentari