fbpx
Petak, listopad 18, 2019

Tisuće prosvjednika u Buenos Airesu protiv politika zemalja G20

Tisuće prosvjednika marširale su u petak u Buenos Airesu, prosvjedujući protiv ekonomskih politika zemalja skupine G20, nakon otvaranja godišnjeg summita vodećih svjetskih industrijskih zemalja koji se održava u glavnom gradu Argentine.

“Protivimo se politici G20, koja vodi svijet u podjele. U Argentini i ostatku svijeta nedostaje obrazovanja, hrane i rada, zbog politika o kojima se na summitu razgovara”, rekao je prosvjednik Patricia Silvino, 54-godišnji tvornički radnik.

“Dolje kapitalizam i G20!”, povikao je Benjamin Grillo, 59-godišnji učitelj matematike koji prosvjeduje protiv smanjenja argentinskog obrazovnog proračuna.

Doista, summit se održava u teškom vremenu za Argentinu. Ove godine inflacija je dosegnuta oko 40 posto, a gospodarstvo pada. Argentinskom predsjedniku Mauriciu Macriu, zagovorniku slobodnog tržišta izabranom 2015. godine na valu velikih nada da bi mogao oporaviti ekonomiju izmučenu godinama teških trgovinskih i valutnih kontrola, popularnost pada usporedo s padom vrijednosti pesete i smanjenja kupovne moći prosječnog Argentinca.

Prosvjednici se nisu mogli približiti čelnicima Sjedinjenih Država, Rusije, Kine i drugih globalnih sila okupljenih na sastanku za koji se očekuje da će biti dominantno zaokupljen američko-kineskim trgovinskim ratom.

Policija, obalna straža i granične ophodnje kontroliraju područje oko 12 četvornih kilometara oko kongresnog centra Costa Salguero gdje se održava summit, a promet na rijeci La Plata je zatvoren.

Vlada je priopćila kako je 25.000 policajaca u pripremi u slučaju izbijanja nasilja.

Prošle godine, kada je Njemačka bila domaćin summita G20 u Hamburgu, policija se borila protiv anti-kapitalističkih militanata koji su palili automobile, pljačkali trgovine i bacali Molotovljeve koktele, dok su deseci tisuća ljudi prosvjedovalil mirno.

(Hina) (fah)

Komentari

Komentari