Ponedjeljak, 13 srpnja, 2020

Tisuće maturanata pale su zbog ovih pitanja državnu maturu: ‘Po kojoj se osobini lijeva ruka razlikuje od desne?’

Oko 8800 učenika strukovnih škola i gimnazija palo je ključne ispite na maturi – hrvatski jezik i matematiku.

Hrvatski maturanti ove su godine ostvarili iznimno loše rezultate na državnoj maturi, pogotovo iz matematike i hrvatskog jezika, zbog čega se postavlja pitanje je li problem u njima ili možda u težini zadataka iz spornih predmeta, piše Jutarnji list.

Oko 8800 učenika strukovnih škola i gimnazija palo je ključne ispite na maturi – hrvatski jezik i matematiku. Riječ je o povećanju od 1278 učenika s nedovoljnom ocjenom u odnosu na prošlu godinu.

Maturu je ukupno prijavilo oko 34.600 učenika. Samo 58 posto učenika strukovnih škola uspjelo je s pozitivnom ocjenom proći ispit matematike na višoj (A) razini znanja, dok je prolaznost gimnazijalaca 79 posto. Na najnižoj razini matematike prolaznost među gimnazijalcima je 79 posto, a među strukovnjacima 71 posto.

Znači, oko 650 gimnazijalaca palo je ispit iz više razine matematike, što je 370 učenika više nego lani. Ispit niže razine nije uspjelo položiti 126 gimnazijalaca u odnosu na njih 75 prošle godine.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je ispite iz hrvatskog jezika i matematike u cijelosti, pa se možete sami uvjeriti koliko su teški ili lagani.

Primjerice, jedno od pitanja je: koliko bridova ima trostrana piramida, a ponuđeni odgovori su 3, 6, 8 i 9. Iz hrvatskog jezika jedno od pitanja glasi: Po kojoj se osobini lijeva ruka razlikuje od desne ruke? Ponuđeni odgovori su: destruktivna je; uvrijeđena je; maštovita je; spretna je.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> LETICA RASTURIO KOLINDU: Bilo bi joj pametnije da se pokrila ušima i šutjela o ovome
>>> Penava o odluci Ustavnog suda: Gdje su ustavna prava za silovane žene?
>>> Fra Mario Knezović: Ne treba nam TV serijal o Titu, sve se o njemu može reći u par rečenica
>>> Posljedice mogu biti i kobne: Petero ljudi zaraženo virusnom bolešću koju prenosi opasni kukac, a do uboda uopće nije došlo
Komentari

Komentari