Ponedjeljak, 10 kolovoza, 2020

Tihomir Dujmović: Plenkovićeva ‘strateška odluka’ da manjine budu dio vlasti izašla je ravno ispod Titovog jugoslavenskog šinjela

“Ako ostvarujem manjinska prava to ne znači da kompletnu vlast moram dijeliti s manjinama! To je relikt Jugoslavije, od čega se Plenković uz svu međunarodnu karijeru nije odmaknuo ni centimetar”, ističe Tihomir Dujmović.

Njegov komentar prenosimo u cijelosti:

“Rijetko tko ovako sjajno igra na političkom plesnom polju kao Milorad Pupovac! Premda ga je na vlast doveo mimo potreba parlamentarne matematike, makar mu Vladu, vlast i državu njegova obljubljena novinarska svita gotovo redovito vrijeđa preko srpskih Novosti, unatoč tome da je teško ponizio cijelu naciju šuteći i ne ustajući sa Vučićeva stola gdje se najvulgarnijim političkim definicijama vrijeđalo upravo hrvatsku vlast, ali i cijeli hrvatski narod, Milorad Pupovac sada pakuje svoje kofere i kreće prema izlazu.

Ta scena gdje ga Plenković faktički moli da ostane, ta slika u kojoj mu nabraja da je i struju i vodu donio u srpska sela, ta činjenica da je zbog njega zaratio čak i s Vukovarom i da ga vuče za rukav molećivim pogledom drhtava glasa tražeći da ostane, jedno je od najvećih poniženja koje smo na parlamentarnoj sceni doživjeli.

Jer, Pupovac ne odlazi egzaltirano! Ne! On Plenkovića ne zove na telefon premda ga ovaj preko medija moli da ga nazove! Pupovac Plenkoviću ne dolazi na sastanak premda paralelnim sastankom s Vrdoljakom u najmanju ruku pokazuje da je u Zagrebu i da bira s kim će se konzultirati. Dao bih se kladiti da će ga sada nastaviti cijediti iz dana u dan. Jer, vidi da može!

Plenkovićeva teza da je njegova strateška odluka da manjine budu dio vlasti izašla je ravno ispod Titovog jugoslavenskog šinjela. Kada bi činjenica da manjine trebaju biti dio vlasti kako bi se demonstrirala želja da se osjećaju ravnopravno, dobro i jednakopravno, bila točna, to bi značilo da svi oni koji to ne rade ne žele dobro manjinama i da one onda i nisu ravnopravne.

Nema Vlade u Uniji koja ovako razmišlja, nema jedne jedine Vlade u Europskoj Uniji koja je jednoj svojoj manjini od 5 posto stanovnika dala mjesta u četiri ministarstva! To je čisti relikt jugoslavenstva u kojem kao uvjetovani refleks u svakoj vlasti mora biti predstavnik hrvatskih Srba! Kad ne bi bilo tako, kad bi Plenković bio u pravu, barem bi ga netko u Uniji slijedio! Ravnopravnost manjina se dakako mora ostvarivati, ali to ne znači da one moraju biti dio najviše vlasti.

Srpska sela koja su dobila struju i vodu nisu to trebala dobiti zato jer je Pupovac na vlasti. Trebala su to dobiti bez obzira da li je na vlasti. Ako ostvarujem manjinska prava to ne znači da kompletnu vlast moram dijeliti s manjinama!

To je relikt Jugoslavije, od čega se Plenković uz svu međunarodnu karijeru nije odmaknuo ni centimetar. Ako nekoj manjini ostvarujem njena prava to ne pretpostavlja da ga moram pitati da li kupiti F16 ili ne! A Pupovac se jednom javno ljutio što nije informiran o svim detaljima tih pregovora! U kojoj to državi još ima?”

Komentari

Komentari