Petak, 3 travnja, 2020

Thompsonove ‘Čavoglave’ ponovno na meti dušebrižnika, zazivaju li to neki cenzuru?

Marko Perković Thompson i njegova ‘Bojna Čavoglave’  bili su jedna od tema  tribine “Zašto se mrzimo?”, koja se u četvrtak održala u Zagrebu, na kojoj su sudjelovali pjevač Hladnog piva Mile Kekin, TBF-ovac Saša Antić, dirigent i skladatelj Mladen Tarbuk, etnomuzikologinja Mojca Piškor. Tribinu je moderirao glazbeni kritičar i novinar Dubravko Jagatić.

“Čavoglave’ bih usporedio s pjesmom ‘Sivi sokole’ (op. posvećena Savi Kovačeviću). Radi se samo o drugačijem ideologemu, ali ljudima koji danas pjevaju ‘Čavoglave’ još uvijek u glavi zvoni ‘Sivi sokole”, rekao je, kako navodi Express, dirigent i skladatelj Mladen Tarbuk.

Pojasnio je kako ni ‘Čavoglave’ ni ‘Sivi sokole’ nisu nastale “na temelju slavenske tradicije”, već “ritma albanskih gerilskih trupa iz 16. stoljeća, s ciljem da slušatelje navede na borbu”.

U raspravi je sudjelovao TBF-ovac Antić.

Na pitanje moderatora koliko bi Thompson uspio da karijeru nije “započeo ustaškim pozdravom”, odgovorio je da je “on imao fazu kad je pjevao neke Huljićeve pjesme, lakoglazbene note, gdje je bio u nižem glazbenom rangu”.

Dodao je da je to što je danas, Thompson postao tek kad je počeo pjevati o povijesnim temama i isticati da je veliki vjernik.

“Konkretno, ta jedna pjesma, gdje eksplicitno počinje tim pozdravom, pozdravom koji je bio službeni pozdrav jedne tvorevine koja nije bila demokratski izabrana, bila je monarhija, imala je rasne zakone. Mislim da je ta pjesma zabranjena u javnom prostoru. Mislim da se ne smije vrtjeti na radijima”, rekao je Antić, na što mu je moderator odgovorio “da je možda zabranjena, ali je mnogi vrte”.

“Pa sad, ne možete nekom zabraniti da sluša doma, ali zna se što je to”, zaključio je Antić.

Iako to nije izrekao,  ne možemo se oteti dojmu da ne bi imao ništa protiv da se uvede cenzura, kojom bi se na radio postajama zabranilo emitiranje “Čavoglava”.

Na tribini je sudjelovao i pjevač Hladnog piva Mile Kekin, koji je ispričao kako se začudio što je njegova pjesma ‘Ja nisam vaš’ dobila toliki odjek.

“Samo sam rekao da sam antifašist, pa mislio sam da smo se odavno dogovorili da smo antifašisti. Još malo će se ljudi čuditi kad kažeš da si homo sapiens”, zaključio je Kekin.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> NEMA GA DANIMA: Otkriveno gdje je nestao Zoran Šprajc
>>> NAKON LAVINA KRITIKA PREDSJEDNICA MIJENJA STAV!? “Za dom spremni” i “Za dom spremni” nisu isto
>>> VUČIĆ NE ISKLJUČUJE MOGUĆNOST RATA: ‘Znam te junake, koji bi danas ratovali…’
>>> DODIK SAMO ČEKA PRILIKU? ‘Balkanu ponovo prijeti kaos, nitko ne zna gdje bi ovo moglo stati’
Komentari

Komentari