Subota, 5 prosinca, 2020

THOMPSONOV ODVJETNIK KARAČIĆ: “Organizator koncerta u Mariboru se treba žaliti na zabranu, njegovi su koncerti mirniji od ljevičarskih okupljanja”

Maribor je drugi put zabranio održavanje koncerta Marka Pekovića Thompsona, nakon što je prije tri godine napravio isto na preporuku policije. Ponovna zabrana Thompsonovog koncerta uslijedila je nakon što se organizator koncerta Milan Tol žalio slovenskom Upravnom sudu koji je predmet poslao na ponovno odlučivanje da bi općinska uprava Maribora donijela istu odluku, no ovog puta su je i temeljito obrazložili.

Policija, naime, zaključuje da bi Thompsonov koncert u Mariboru nedvojbeno ugrozio ljudska prava etničkih zajednica – Srba, Roma i Židova – koje su u relativno velikom broju prisutne u Mariboru.

Maribor je od policije također zatražio da dopuni prijedlog za zabranu koncerta i to dokazima da Thompson veliča ustaštvo, a pozvali su se i na odluke Kanade, Švicarske, Nizozemske i Austrije za koje policija tvrdi da su također zabranile njegove nastupe. Priloženi su i snimci Thompsonovih koncerata i dokumentacija o uzvikivanju ustaških pozdrava, stajalište Europskog suda za ljudska prava u predmetu Joa Šimunića, dok su od Muzeja narodnog oslobođenja u Mariboru zatražili podatke o logoru Jasenovac i ustaškom pokretu.

Thompsonov odvjetnik Davorin Karačić u izjavi za Dnevno smatra da je ovakva odluka rezultat unutarpolitičkog rata određenih struktura slovenske ljevice kojim se premijeru Janezu Janši želi prilijepiti etiketa promotora fašizma budući da je i sam Janša dao podršku koncertu.

“Odluka je u cijelosti neosnovana, bazirana je na političkim razlozima. Slovenija i Thompson nemaju dodirnih točaka da bi njegovi koncerti bili opasnost za Sloveniju. Njegovi koncerti nikome ne predstavljaju opasnost, na njima se ne veličaju zločinački pokreti i ti koncerti su puno mirniji nego neki drugi skupovi poput ljevičarskih okupljanja”, navodi Karačić dodavši da je zabrana koncerta ujedno i vrijeđanje ugleda Republike Hrvatske te da takvu ocjenu za zabranu nastupa može dati “debelo maloumna osoba”, zbog čega bi Hrvatska morala reagirati.

“Na Thompsonovim koncertima nećete čuti nijednu pjesmu u kojoj bi se nekoga napadalo, na koncertima se ne događaju kaznena djela iz mržnje, nema ni tučnjave ni vrijeđanja. Protupravno i neprihvatljivo je osramoćena Hrvatska jer ispada kao da se to sve događa na koncertima u Hrvatskoj”, ističe Karačić dodavši da je došlo vrijeme da Republika Hrvatska počne raditi na samopoštovanju i razmisli o zabrani ulaska u zemlju osobama koje je vrijeđaju.

Karačić također napominje da je zabranom koncerta Thompsonu kao poduzetniku narušeno pravo na rad koje je jedno od temeljnih ljudskih prava. Podsjeća da postoji pravo žalbe i na ovu odluku te da je uvjeren da će se slovenski organizator koncerta žaliti. “Ne vidim razloga zašto žalba ne bi uspjela”, poručuje Karačić.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> BELJAKOV DJED LANI PREŠAO IZ USTAŠA U PARTIZANE! Pogledajte njegove objave iz 2017. i 2019.!
>>> Damir Markuš o obračunu u Vukovaru: “Prijetilo se našim dečkima noževima i pištoljima, a sin ‘milicajca’ je oštetio bistu Jeana-Michela Nicoliera”
>>> Kardinal Puljić ispričao legendu kako su se kod Trsta dovikivali fašisti i komunisti
>>> PENAVA: NE KOALICIJI S HDZ-OM AKO ĆE U NJOJ BITI PUPOVAC
Komentari

Komentari