Četvrtak, 4 lipnja, 2020

Thompson s obitelji slavi blagdan sv. Benedikta – posjetio časne sestre u Vinovu Gornjem

Kao i svake godine, najpopularniji hrvatki pjevač Marko Perković Thompson obilježio je blagdan sv. Benedikta, svetca kojega posebno štuje i čiji medaljon nosi oko vrata.

Blagdan obilježava posjetom Vinovu Gornjem, mjestu poznatog skladatelja Jakova Gotovca te mjestu u kojem živi prijateljica njegove obitelji, s. Benedikta.

Zajedno s obitelji Thompson je vrijeme proveo u društvu prijateljice s. Benedikte i njezinih susestara.

Blagdan svetog Benedikta opata, utemeljitelja benediktinskog reda i zaštitnika Europe obilježava se 11. srpnja. Medaljon sv. Benedikta mnogi nose u vjeri da ih sv. Benedikt na taj način posebno čuva od zla.

Na prednjoj strani nalazi se sv. Benedikt u habitu koji u desnoj ruci drži križ, a u lijevoj svoje Pravilo, njemu s desna na oltaru je kalež u kojem je bio otrov, a koji se zatresao nakon što je sv. Benedikt nad njim napravio znak križa, na oltaru njemu slijeva je gavran koji se sprema odnijeti otrovani kruh. Sitnim slovima iznad oltara je latinski natpis – “Križ sv. oca Benedikta”. Ispod njegovih nogu je latinska kratica mjesta i godine izrade medaljona – “Iz sv. Monte Cassina, 1880”. Na obodu medaljona je latinski natpis – “Neka nas u času smrti naše zaštiti njegova prisutnost”. Preko cijele poleđine je križ iznad kojega je latinski natpis – “Mir”. Na okomitom kraku križa, odozgo prema dolje su slova: „C S S M L” značenja: Crux sacra sit mihi lux – “Neka mi križ bude svijetlo”, a na poprečnom kraku, slijeva na desno su slova:
„N D S M D” što znači Non draco sit mihi dux – “Neka mi zmaj ne bude vođa”. U četiri kuta križa nalaze se početna slova istih onih riječi napisanih iznad oltara na prednjoj strani medaljona – Crux sancti Patris Benedicti – “Križ svetog oca Benedikta”.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Njemačka šokirana: Maloljetna banda imigranata starosti 12 – 14 godina silovala djevojku
>>> VITEŽANI U ŠOKU: Arapi se klanjali u središtu grada
>>> DOBILI SMO JOŠ JEDNOG KANDIDATA ZA PREDSJEDNIKA REPUBLIKE Bivši ministar unutarnjih poslova želi na Pantovčak
>>> ŠKORO UZVRĆA: “Kad te Pupovac napadne to je znak da si na pravom putu!”
Komentari

Komentari