Utorak, 25 veljače, 2020

TESTIRANA SPREMNOST HRVATSKE VOJSKE: “Kupa 2017” prikazana operativna sposobnost inženjerijskih postrojbi

Vojna vježba Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske (HKoV) Oružanih snaga (OS RH) “KUPA 17” održana je u četvrtak na  vojnom  vježbalištu “Kupa” u Karlovcu, te je prikazana operativna sposobnost inženjerijskih postrojbi u savladavanju vodenih zapreka.

“Vi ste sljednici hrvatske pobjedničke vojske, tako se i ponašajte, nosite tu tradiciju pobjednika, jer pobjede se ne ostvaruju samo u ratu nego i u miru i u svakoj okolnosti u kojoj se vojska nađe,” rekao je zamjenik načelnika Glavnog stožera oružanih snaga general pukovnik Drago Matanović i čestitao Pukovniji i Zapovjedništvu HkoV na dobroj vježbi.

Matanović se založio da se za sljedeću godinu pripremi i veća vježba, s novim prikazima sposobnosti jer je, kazao je, uvjeren da ta Pukovnija i sva Kopnena vojske to može. A to se pokazalo i u ovoj protupožarnoj sezoni i u poplavama, te u potpori miru u misijama Europske unije, UN i NATO-a, istaknuo je.

Bojnik Siniša Šlibar, direktor vježbe Kupa 2017., zadovoljan je prikazom i činjenicom da nitko nije ozlijeđen. Ronioci koji su bili realna zaštita vojnicima nisu imali posla u spašavanju vojnika pri vježbi nasilnog savladavanja rijeke Kupe, desantiranja pješaštva s čamcima i amfibijom, rekao je.

“Novim čamcima M6, nepotopljivim aluminijskim, koji su tek šest mjeseci u upotrebi u Oružanim snagama, ovo je bio prvi javni prikaz, a namjera je da, kao što je najavio general Matanović za narednu vježbu savladaju i novi izazovi,” rekao je Šlibar.

Zapovjednik HkoV general pukovnik Mate Ostović rekao je da je “stvarno zadovoljan prikazanim sposobnostima”, prije svega Inženjerijske pukovnije jer su te vještine važne za borbenu potporu, a ovladavanje vodenim zaprekama i mostobranom na drugoj obali rijeke jedna je od najsloženijih taktičkih radnji.

Na novinarski pitanje je li vježba slučajno sada i to na Kupi, koja je nešto dalje granična sa Slovenijom, general Ostović je rekao da je ovo redovita, planirana vježba, da je koincidencija da je u vrijeme prijepora oko arbitraže, “ali moram priznati da se super poklopilo”, rekao je Ostović.

“Ovo je redovni prikaz godišnjeg osposobljavanja. Vidjeli smo osim pontonirske sposobnosti i izgradnju zaklona, bunkera, prometnica, razminiranje tijekom borbenog djelovanja, rekao je Ostović.

Istaknuo je da Pukovnija ima dovoljno mladih časnika, da nema problema s popunom inženjerskih postrojbi, kako ovdje u Karlovcu, najvećoj i najopremljenijoj inženjerskoj postrojbi, tako ni u druge dvije, u Slavoji i Dalmaciji.

Natporučnik Jure Jajčanin časnik roda inženjerije s pontonirskom specijalnošću, rekao je da je potpora pokretljivosti pješaštvu i oklopnjacima  koju su danas pokazale pontonirska i anfibijska  bila bez ikakvih nepravilnosti.

“Trajanje vježbe od 45 minuta i sva prolazna vremena do uspostave mostobrana na drugoj strani obale, s prebacivanjem 260 ljudi, pokazalo je da je vježba proticala i protekla više nego uspješno,” rekao je Jajčanin.

Najprije su nakon topničkog djelovanja vojnici u dva desantna vala prešli Kupu veslanjem i motornim čamcima na obalu gdje se odvijao sukob s neprijateljskim snagama i gdje su morali prvo razminirati teren kako bi omogućili pristup, a onda  je napravljena skela za prijevoz još ljudi i oklopljene tehnike Patria, M84 i BVP M80. Prikazan je i rad medicinskog tima u borbenom djelovanju, a onda je izgrađen pontonski most, kojim su nakon vježbe njezini sudionici i uzvanici propješačili. (Hina)

Foto: FaH

Komentari

Komentari