Srijeda, 5 kolovoza, 2020

Talijanski gradonačelnici pobunili se protiv Salvinija u vezi prava imigranata

Nekoliko talijanskih gradonačelnika odbija provesti protuimigracijski dekret ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija smatrajući da je nehuman i da potiče kriminal

“To je nehuman tekst jer krši ljudska prava i potiče kriminal jer pretvara u ilegalce osobe koje se legitimno nalaze na našem teritoriju”, rekao je u četvrtak ljevičarski gradonačelnik Palerma Leoluca Orlando, pošto je objavio da suspendira primjenu dekreta o sigurnosti i imigraciji u dijelu koji se odnosi na općinske nadležnosti. Orlando predvodi tu pobunu protiv moćnog vođe krajnje desnice.

Orlando posebice osporava mjeru koja zabranjuje osobama koje imaju dozvolu boravka na talijanskom teritoriju da dobiju pravo na trajno prebivalište. Gradonačelnicima oduzima pravo izdavanja osobne iskaznice ili prijave u nacionalni zdravstveni sustav.

Salvini mu je na to odgovorio video snimkom objavljenom na Facebooku. “Ne želiš slušati? Neću ti poslati vojsku”, poručio je ironično, najavivši da će uskoro posjetiti Palermo kako bi “građanima dao vilu s pogledom na more zaplijenjenu jednom mafijašu”.

Orlando je objasnio da nije riječ o građanskom neposluhu niti prigovoru savjesti nego jednostavno primjeni ustavnih prava na sve koji žive u zemlji.

Salvini je u studenome donio kontroverzni dekret koji je jako postrožio imigracijsku politiku.

Glavna odredba ukida dozvole boravka iz humanitarnih razloga koje su do sada dobivale ranjive skupine, obitelji ili žene same s djecom.

Salvinijeva Liga u šest je mjeseci gotovo blokirala dolazak migranata, no stručnjaci strahuju da bi nove stroge mjere mogle povećati broj i marginalizaciju ilegalnih imigranata i time povećati nesigurnost u zemlji.

Gradonačelnika Palerma slijede u prosvjedu kolege iz Napulja, Firenze i Parme.

Orlando je najavio da će zbog tog zakona ići na sud i tražiti ocjenu njegove ustavnosti.

“Ne mogu se zakonom ukidati prava regularnim građanima prikazujući kao pitanje sigurnosti intervenciju koja zaudara na rasni zakon”, objavio je u četvrtak na Twitteru, prenoseći internetsku stranicu desnog dnevnika Il Giornale iz 2016. Na toj stranici Salvini poziva gradonačelnike Lige da ne poštuju zakon o građanskim zajednicama, koji je tada tek bio usvojen, bilo da je riječ o istospolnim parovima ili ne. Hina

Komentari

Komentari