Četvrtak, 22 listopada, 2020

Tajna je u jednoj namirnici? Otkrili zašto u Japanu nema umrlih od korone…

Liječnici koji su proučavali razvoj bolesti u pacijenata zaraženih koronavirusom otkrili su povezanost između nedostatka vitamina K u organizmu i smrtnog ishoda

Nizozemski znanstvenici su u pacijenata koji su umrli od posljedica covida-19 ili su primljeni na odjel intenzivne skrbi s dijagnozom te bolesti otkrili nedostatak vitamina K, koji se nalazi u špinatu, jajima, tvrdim i sirevima s plemenitom plijesni, što potiče nadu u to da bi promjena u načinu prehrane mogla pridonijeti borbi protiv ove bolesti.

Liječnici koji su proučavali razvoj bolesti u pacijenata zaraženih koronavirusom u bolnici Canisius Wilhelmina u nizozemskom gradu Nijmegenu, otkrili su povezanost između nedostatka vitamina K u organizmu i smrtnog ishoda od posljedica covida-19, piše Guardian.

Covid-19 uzrokuje zgrušavanje krvi što rezultira razgradnjom elastičnih vlakana u plućima, a vitamin K, koji se u organizam unosi hranom i apsorbira u gastrointestinalnom traktu, ključan je za proizvodnju proteina koji regulira zgrušavanje te bi pacijente mogao zaštititi od razvoja težeg oblika oboljenja pluća.

Nalazi se u špinatu, brokuli, lisnatom povrću…

Nizozemski su istraživači studiju predali na recenziju i sada traže financijska sredstva za pokretanje kliničkog ispitivanja.

Dr. Rob Janssen, znanstvenik koji radi na projektu, kaže da će, s obzirom na početne rezultate studije potaknuti što veći unos vitamina K u organizam oboljelih, uz izuzetak pacijenata koji su na terapiji lijekovima za zgrušavanje krvi poput varfarina.

“Savjetovao bih uzimanje suplementa vitamina K. Čak i ako se pokaže da ne pomaže u borbi protiv ove smrtonosne bolesti, ovaj je nutrijent dobar za krvne žile, kosti i vjerojatno za pluća”, pojasnio je.

“Vitamini K1 i K2. K1 nalaze se u špinatu, brokuli, zelenome lisnatom povrću, u borovnicama te u svim vrstama voća i povrća. Organizam bolje apsorbira K2, a ima ga puno u nizozemskim i francuskim sirevima, odnosno tvrdim i sirevima s plemenitom plijesni.”

U Japanu zbog toga nema smrti od covida?

“Vitaminom K2 posebno je bogato tradicionalno japansko jelo od fermentirane soje, natto, karakteristične ljepljive strukture i oporog okusa, zbog čega ćemo dodatno istražiti njegovu zdravstvenu korist”, rekao je.

“Surađivao sam s japanskom znanstvenicom koja radi u Londonu. Ona mi je kazala da u nekim dijelovima Japana, u kojima stanovnici konzumiraju puno nattoa, nije bilo zabilježenih slučajeva smrti od covida-19”, dodao je Janssen.

Istraživanje je provedeno u suradnji s Institutom za kardiovaskularne bolesti u Maastrichtu, jednim od najvećih europskih instituta za istraživanje bolesti srca i krvožilnog sustava. Znanstvenici su proučavali stanje i razvoj bolesti 134 pacijenta hospitalizirana zbog covida-19 između 12. ožujka i 11. travnja, zajedno s kontrolnom skupinom od 184 pacijenta starije životne dobi koji nisu bili zaraženi koronavirusom.

“Namjera nam je nasumično odabrati pacijente koji boluju od covida-19 te im odrediti placebo terapiju ili terapiju vitaminom K, koji je vrlo siguran za upotrebu u općoj populaciji. Davat ćemo im vitamin K u visokim dozama koji će aktivirati protein toliko značajan za zaštitu pluća te ćemo nastojati ustanoviti u kolikoj je mjeri učinkovit”, rekla je koautorica studije, dr. Jona Walk.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> MIKULIN JE REDOVITO TUKAO SVOG DEČKA HAJDUKOVIĆA? “NEDAVNO MU JE SLOMLJENA VILICA, IMAO JE MODRICU ISPOD OKA…”
>>> “ZBOGOM, ZVEZDO, ZAUVIJEK!” Milojko Pantić se odrekao Zvezde, “NAZOVITE STADION PO DRAGANU I POKLONITE DRES I HULJI ŠEŠELJU!”
>>> GENERAL SAČIĆ: “Neočekivan, nestvarni politički događaj! Pupovac se zahvaljujući Škori i zakletim ustašama preobratio!”
>>> NAPUSTIO KOMEMORACIJU HRVATSKIM VOJNICIMA, PA POSLAO VIJENAC PARTIZANIMA PALIM NA SUTJESCI!
Komentari

Komentari