Subota, prosinac 7, 2019

TAJKUN ZADAO KOBNI UDARAC ĐUKANOVIĆU: Otkrio što mu je sve poplaćao, objavio i snimku koja će ga dokrajčiti?

Kampanja protiv Đukanovića ovaj je put po prvi put zasnovana na objektivnim, opipljivim dokazima

Afera ‘Atlas’ već neko vrijeme drma Crnom Gorom, a radi se o najvećoj krizi koju predsjednik Milo Đukanović proživljava u dosadašnjoj 30-godišnjoj vladavini. Već tjednima traju prosvjedi građana protiv njega, no da bi ga se maknulo s vlasti, potreban je i pritisak međunarodnih aktera, smatraju analitičari.

Đukanoviću je posljednji udarac zadao predsjednik “Atlas grupe” Duško Knežević koji je iz Londona objavio niz dokumenata protiv predsjednika kojem je, kako tvrdi, pokrivao dugove na karticama, plaćao odmor u Dubaiju te jamčio za njegove kredite. Također je i objavom snimke na kojoj bivši gradonačelnik Podgorice, a sada tajnik Predsjedništva Crne Gore, Slavoljub Stijepović, od Kneževića uzima kuvertu sa 97 tisuća eura uoči lokalnih i parlamentarnih izbora 2016. Time je pokrenuo najveću političku krizu u novijoj povijesti Crne Gore.

Građanima Crne Gore je prekipjelo

Rezultat su prosvjedi svakog vikenda te bojkot rada skupštine od strane oporbe. Vlasti Crne Gore raspisali su tjeralicu za Kneževićem jer se ne ne nalazi na adresima na kjima ne prijavljen, dok ga je DPS (Demokratska partija socijalista) označila kao “odbjeglog tajkuna” koji se izmišljenim i lažnim optužbama pokušava spasiti kaznene odgovornosti.

No, osim što je građanima Crne Gore prekipjelo, odnos prema Đukanoviću mijenja se i na Zapadu, što se vidi i iz autorskog teksta bivšeg veleposlanika Velike Britanije u Jugoslaviji Ivora Robertsa koji je istaknuo da Đukanović pripada prošlosti te da je najdugovječnijem europskom vladaru vrijeme da ode.

Kampanja protiv Đukanovića ovaj je put po prvi put zasnovana na objektivnim, opipljivim dokazima, naglašava politički analitičar iz Crne Gore, Srđan Vukadinović.

Po prvi put postoje opipljivi i konkretni dokazi

“Dosad su sve afere bile na osnovu izjava i sumnji, a sada premijerno imamo dokumente u vidu, na primjer, snimka na kojoj se vidi da službenik DPS-a uzima novac za izbornu kampanju za koju je isti taj DPS tvrdio da je u potpunosti čista. Postoji niz dokaza usmjerenih direktno protiv Đukanovića, od njegovog privatnog provoda u Dubaiju, preko dugova do firmi na Cipru.

Recimo, Đukanović je najprije tvrdio da nema firmi na Cipriu, da bi kad se pojavio dokaz rekao da ta firma nema prometa, a kad se pojavio dokument o profitu, više nije znao što reći. Narod mu sve manje vjeruje, a dokaz za to su građanski prosvjedi u Podgovorici”, zaključuje Vukadinović.

Da je Crna Gora normalna zemlja EU, epilog ove priče bio bi poznat, kaže on.

“Đukanović bi podnio ostavku i pokušao se obraniti putem pravne procedure. Međutim, teško je to očekivati kad je on upotrijebio cijeli državni aparat kako bi se obranio. Praktično je žrtvovao državu zbog svog ličnog interesa. Ne treba zaboraviti da cijelu situaciju prati i Europska komisija koja bi poslije svega mogla natjerati Đukanovića da podnese ostavku. Sličan slučaj, imali smo i s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom koji isto tako nije htio otići s vlasti zbog korupcije afere ‘Mol’”, smatra Vukadinović.

Pritisci na Đukanovića stižu i iznutra, i sve su jači

“Građanski prosvjedi su sve brojniji i bit će sve masovniji ako ih i dalje ne budu predvodili predstavnici političkih stranaka. S druge strane, opozicija je toliko kompromitirana i podijeljena, da ne može utjecati na režim Đukanovića”, kaže analitičar.

Docent na Fakultetu političkih nauka Boban Stojanović kaže kako se Crna Gora pretvorila u ozbiljnu despociju.

“Riječ je o autoritarnoj vlasti koja je uspostavljena od uvođenja višestranačja. Dakle, skoro 30 godina i to nije normalno za jednu europsku demokratsku zemlju. Pored političkog, Đukanović u Crnoj Gori ima i velik ekonomski utjeca, naročito nakon proglašenja neovisnosti”, zaključio je Stojanović.

Komentari

Komentari