Petak, 24 siječnja, 2020

Svjetska banka: Najbrže izumirući narodi na svijetu su Litvanci i – Hrvati

PREMA podacima Svjetske banke, obitelji imaju sve manje djece, a prirast stanovništva usporava u većini država svijeta. To je trend koji traje već nekoliko desetljeća, no za neke od zemalja podaci su prilično dramatični. A među njima je, na samom dnu, i Hrvatska.

Stanovništvo raste ili pada sporo, ljudi žive sve dulje, a bogate zemlje, prvenstveno na zapadu, i dalje privlače mnogo imigranata. Stoga, iako gotovo pola država svijeta danas ima stope fertiliteta manje od razine potrebne za održavanje, odnosno zamjenu trenutne generacije, većina tih populacija i dalje raste.

Zabrinjavajući trendovi na zapadu

Primjerice, u Kini stanovništvo još uvijek raste, unatoč desetljećima politike jednog djeteta i vrlo slaboj imigraciji. Ipak, trendovi sustižu i Kinu pa će stanovništvo Kine početi padati 2026., prema projekcijama američkog Biroa za cenzus.

U isto vrijeme već vidimo posljedice ovih trendova, prvenstveno na zapadu. Mađarska, Italija, Portugal, Ukrajina, Japan i 17 drugih država već se suočavaju s padom stanovništva, prema podacima iz 2017.

U Europi najvišu stopu fertiliteta ima Francuska s 1,92 djece po ženi, a slijede Švedska (1,85), Irska (1,81), Velika Britanija (1,79) i Danska (1,74). Najgore stoje Portugal (1,31), Poljska (1,32), Cipar (1,32), Španjolska (1,33) i Grčka (1,33). Hrvatska je u donjoj polovici s 1,42 djeteta po ženi.

Litva ima najveći pad stanovništva na svijetu, Hrvatska drugi najveći

No stvari su nešto drukčije kad uzmemo u obzir ne samo stopu fertiliteta nego i prirast stanovništva koji je u slučaju Hrvatske, ali i niza drugih zemalja, negativan. Portal Axios napravio je upravo to – koristeći podatke Svjetske banke, usporedio je obje varijable i poredao zemlje od najjače do najslabije po demografskim kretanjima.

Hrvatska je, s padom stanovništva od 1,2%, druga najgora – ne u Europi, već na svijetu. Jedina gora od Hrvatske je Litva koja, iako ima znatno bolju stopu fertiliteta (1,7 djece), ima veći pad stanovništva (1,4%), možda zbog toga što Litva ima još veće razmjere emigracije od Hrvatske.

Treća najgora je Latvija s padom stanovništva od 0,9% i 1,7 djece po ženi. Slijede Bugarska s 1,5 djece po ženi i padom stanovništva od 0,7% te Rumunjska s 1,6 djece po ženi i padom stanovništva od 0,6%.

I dok su istočnoeuropske zemlje, očekivano, najgore, najbolje stoje zemlje subsaharske Afrike, što također nije posebno iznenađenje. Niger tako ima nevjerojatnih 7,2 djece po ženi i stopu prirasta stanovništva od 3,8%. Druga je Demokratska Republika Kongo sa stopom prirasta od 3,3% i 6 djece po ženi, a treća je Angola sa stopom prirasta od 3,3% i 5,6 djece po ženi.

Pogledajte interaktivnu kartu Svjetske banke:

Negativna demografska kretanja – sve više umirovljenika, sve manje radnika

Niske stope fertiliteta već su faktor u stanju europske ekonomije, objasnio je u razgovoru za Axios ravnatelj Globalnog programa za političku demografiju u Centru Stimson, Richard Cincotta. Japan se pak muči s kritičnim manjkom radne snage, što ih je prisililo da odustanu od tradicionalnog otpora imigraciji i prime više stranih radnika. Japanska vlada je prošle godine odobrila zakon kojim se odobrava primanje do pola milijuna stranih radnika do 2025., što je za ovu etnički vrlo homogenu zemlju presedan.

Vlade u Japanu, Njemačkoj, Singapuru, Poljskoj, Mađarskoj i drugim nacijama uvele su politike kojima žele potaknuti obitelji da imaju veći broj djece.

Njemačka je tako prije nekoliko godina uvela dječji doplatak od 192 € na mjesec za prvo dijete, još 192 € za drugo, još 198 € za treće i još po 223 € za svako sljedeće koje roditelji dobiju nakon toga. Dakle, u Njemačkoj roditelji četvero djece dobivaju 805 € A taj se dječji doplatak isplaćuje sve dok dijete ne navrši 25 godina. Ovaj je izdašni dječji doplatak na snazi barem od 2010., kad je bio samo neznatno niži. Kao alternativu doplatku, njemačka vlada nudi roditeljima poreznu olakšicu (Kinderfreibetrag).

Politika je, izgleda, donijela određene rezultate – prema podacima njemačkog Saveznog ureda za statistiku (Destatis) za 2016., stopa fertiliteta je iznosila 1,59 djece po ženi, najviše u zadnje 43 godine. No upravo to svjedoči o razmjerima problema – ta je stopa još uvijek debelo ispod 2,1 djeteta po ženi. A od 790 tisuća beba koje su rođene u Njemačkoj te godine, gotovo 185 tisuća su rodile strankinje, što znači da bi bez imigracije njemački natalitet vjerojatno stajao još gore.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Slijepa žena progledala u Međugorju i čula Sotonu: Evo što joj je rekao!
>>> Najbolji nogometni sudac ikad rekao najveću istinu o Hrvatskoj na SP-u, a dotakao se i Bobana
>>> ŠOK ZA KOLINDU: Je li joj ovo trebalo?! Odustaje od utrke za još jedan mandat
>>> Mesić: Tuđman se iz Karađorđeva vratio sav ozaren i kazao kako je sve dogovoreno
Komentari

Komentari