Pexels

ZATVORENIK PROGUTAO BATERIJU Liječnicima se činilo da ima srčani udar

Podijeli

Kad je muškarac stigao na hitnu, liječnicima se činilo kao da ima srčani udar. Međutim, muškarac je zapravo progutao bateriju koja je poremetila njegov elektrokardiogram (EKG), snimku električne aktivnosti srca, prema novom izvješću o slučaju.

U ponedjeljak 23. studenog, medicinski časopis Annals of Internal Medicine objavio je nove podatke iz prikaza slučaja o progutanoj bateriji.

Dvadesetšestogodišnji pacijent, inače kriminalni zatvorenik, stigao je na hitni odjel bolnice Santa Maria Nuova u Firenci u Italiji, žaleći se na bolove u trbuhu dva sata nakon što je namjerno progutao AA bateriju.

Tamo su liječnici, nakon što su na RTG snimci uočili bateriju, napravili EKG pri kojem elektrode smještene na prsima bilježe električnu aktivnost srca i iscrtavaju ga kao krivudavu crtu na umreženoj pozadini.

EKG je pokazao znak srčanog udara poznat kao “povišenje segmenta ST”. To znači da je pojedini segment EKG-a koji je obično ravan umjesto toga povišen, pojasnio je dr. Guy L. Mintz za Live Science, direktor kardiovaskularnog zdravlja i lipidologije u Sandwell Atlas Bass Northwell Health bolnici za srce u New Yorku.

EKG je zatvoreniku bio jedini znak srčanog udara. Nije imao povijest kardiovaskularnih bolesti, a jedini faktor rizika od srčanih bolesti bilo je pušenje cigareta, navodi se u izvješću. Nije prijavio simptome srčanog udara (poput otežanog disanja), a razina srčanog troponina, proteina srčanog mišića koji se oslobađaju u krv tijekom srčanog udara, bila je normalna.

Izviješteno je da nakon što su liječnici uklonili bateriju, EKG pacijenta se normalizirao.

“Ako netko proguta jednu bateriju ili više baterija, elektrokardiogram može oponašati promjene u skladu s akutnim infarktom miokarda ili srčanim udarom”, rekao je dr. Mintz.

Raniji slučajevi gutanja baterija

Prethodna izvješća o slučaju dokumentirala su kako ljudi gutaju baterije i imaju EKG s povišenim ST, rekli su autori. Na primjer, ovaj je učinak zabilježen kod muškarca koji je progutao šest AAA baterija i drugog muškarca koji je progutao 18 AA baterija. Autori prethodnih izvještaja o slučaju sugerirali su da je možda trebalo više od jedne baterije da bi se izmijenio EKG. Međutim, ovo istraživanje opovrgava tu hipotezu.

“Sumnjam da je većina kliničara svjesna ovog fenomena”, rekao je Mintz. Savjetuje liječnike koji liječe pacijente koji su progutali baterije da prije reakcije na abnormalni elektrokardiogram provjere postoje li biološki biljezi funkcije srca (poput razine troponina) i da baterije uklone što je prije moguće.

Kako gutanje baterije može oponašati srčani udar?

Izvještaj o slučaju sugerira da je kontakt baterije sa želučanom kiselinom mogao proizvesti električnu struju koja je putovala do srca i utjecala na EKG.

“Ovo nije dokazani mehanizam, ali ovo je vjerojatan mehanizam”, izjavio je dr. Mintz i dodao da iako ti pacijenti zapravo nisu imali srčani udar, gutanje baterije još uvijek može naštetiti srcu jer dugotrajni električni učinci mogu naštetiti srcu.

Postoje, naravno, i drugi razlozi da se baterije ne progutaju. “Gutanje baterije je opasno jer kvar može prouzročiti curenje kemikalija ili čak crijevnu opstrukciju”, naveo je dr. Mintz druge razloge zašto se baterije ne gutaju.

U ovom slučaju, muškarac nije imao zabilježenih komplikacija od baterije.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI
>>> A ŠTO ĆEMO SAD? S cjepivom za koronu pojavio se veliki i neočekivani problem…
>>> Prije temperature 37.8, kašlja i umora – osjetio je jako neobičan simptom korone…
>>> NEMATE IZBORA: Ako ste u ovoj grupi Stožer će vas prvog cijepiti
>>> ZBOG KORONE NEĆE BITI BLAGOSLOVA PO KUĆAMA? “Dočekajte nas s maskom i uz distancu”
Komentari

Najnovije