Četvrtak, 2 travnja, 2020

VOZITE DIZELAŠA U NJEMAČKOJ? Zabrana je ipak uvedena, evo što trebate znati

Starijim dizel vozilima određene ceste u Hamburgu bit će zabranjene od travnja, piše Focus.

Jens Kerstan (Zeleni) već je u utorak objavio odluku Saveznog upravnog suda da provede mjere za dvije ulice u četvrti Altona-Nord kako je planirano.

“Znakovi se danas mogu naručiti i staviti u roku od nekoliko tjedana.”

Radi se o sljedećim dijelovima ceste:

max-brauer-alleeMax-Brauer-Allee-  Odjeljak od Julius-Leber-Straße / Max-Brauer-Allee do Holstenstraße / Max-Brauer-Allee

Za dizel kamione ograničen je prolaz kroz dio Stresemannstraße.

Vozači diesel kamiona moraju zaobilaziti dio od Kaltenkirchera / Stresemannstraße do Neuer Pferdemarkt

stresemannstrasse

Podsjetimo, Savezni upravni sud u Leipzigu u utorak je načelno dopustio uvođenje zabrane prometa vozilima s dizel motorima u svrhu smanjenja štetnih čestica i plinova u njemačkim gradovima.

Bild donosi odgovore na najčešća pitanja:

Mogu li još voziti svoj dizel automobil?

Da. Iako vlada dopušta zabranu vožnje u budućnosti, prvo ih moraju nametnuti pojedini gradovi. Do tada će se primjenjivati ​​postojeće zone zaštite okoliša.

Kada i gdje su ograničenja vožnje?

Nejasno. U rješenju je propisano samo dopuštanje zabrane vožnje kako bi se udovoljilo ograničenjima dušikovog oksida. Dugi niz godina vrijednosti su prekoračene u gotovo 70 gradova – većinom u Münchenu, Stuttgartu i Kölnu.

U svakom gradu gdje su prekoračene granice sada bi bilo moguće odrediti zabranu vožnje. Gdje i kada, odlučuju pojedine općine.

Je li sada vrijednost mojeg starijem dizelom potonula?

Vrlo vjerojatno. Barem u pogođenim gradovima i okolini potražnja će pasti.

Prema DAT-u (Deutsche Automobil Treuhand), dizelska potražnja opada općenito: u 2017. godini prodano je 2,7 posto manje u odnosu na prethodnu godinu.

Kako kod starog dizela smanjiti zagađenja?

Stariji dizel može se čistiti naknadnim ugradnjom. Postoji nekoliko pružatelja usluga koji su dokazali da smanjuju emisije dušika u Euro 5 dizelima.

Kako će izgledati zabrana za vožnju?

Pojedinačni gradovi mogu sami odlučiti! Bilo bi nezamislivo zabraniti ulazak u gradove. No, posebno onečišćene ceste i urbana područja mogu biti zabranjena područja.

Tko je pogođen mogućim zabranama vožnje?
Vlasnici dizelskih automobila koji ne udovoljavaju standardu Euro 6 (oko 13 milijuna!), Ali i vlasnici starijih benzinskih motora (izravno ubrizgavanje bez filtera čestica s Euro 5 i još gore).

Što se događa s policijom, hitnom, komunalnim vozilima, itd.?
Ta vozila također su teorijski pogođena, ali mogu biti iznimke.

Fenix-magazin/IM

Komentari

Komentari