Ovih dana najbrži ruski nadzvučni lovac – presretač MiG-31 Foxhound uspješno je na nebu sjeverozapadne Rusije ispalio hipersonični projektil Kinžal, a ovih dana eskadrile tog najnaprednijeg lovca – presretača dizajniranog u Sovjetskom Savezu prije njegovog raspuštanja učestalo uvježbavaju presretanje i nadopunjavanje goriva tijekom leta na krajnjem sjeveru Tihog oceana, o čemu je sredinom tjedna izvijestila ruska državna televizija prikazavši manevar u središnjoj informativnoj emisiji

Ruski presretač MiG-31 nastao je sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća na temelju prethodnika MiG-25 Foxbat, koji je nakon prvog leta zbog svojih osobina izazvao pravu paniku s druge strane Željezne zavjese. Novi presretač je pak doživio brojne preinake u dizajnu radi postizanja veće brzine, visine leta i brzine penjanja. Nedostaci kod prethodnika bili su i u upravljivosti na brzinama presretanja, teškoćama pri letu na malim visinama, kao i turbomlazni motor velike potrošnje jer je ograničavao borbeni radijus na nadzvučnim brzinama.

Pored toga, MiG-31 dobio je veće spremnike za gorivo i nove, efikasnije turbofen motore. Veliki pomak očituje se i u novom, naprednom radaru koji je sposoban pronalaziti ciljeve iznad i ispod zrakoplova te istovremeno pratiti više ciljeva.

Iako je dozvoljena brzina bila 2,8 Macha, pilotima je savjetovano da ne prelaze 2,5 Macha radi očuvanja motora. Presretač, inače, može doseći brzinu veću od tri Macha, no sve iznad te granice zasigurno dovodi do uništenja motora.

Poput svojih prethodnika, i MiG-31 bio je u svojem razvoju okružen raznim špekulacijama i dezinformacijama o dizajnu i mogućnostima. Za novi presretač Zapad je doznao od poručnika Viktora Belenka, pilota koji je sa svojim MiG-25P 1976. godine prebjegao u Japan. Novi zrakoplov Belenko je opisao kao nadolazeći Super Foxbat s dva sjedišta i mogućnosti ‘preskakanja’ krstarećih raketa, prenosi tportal

Serijska proizvodnja MiG-31 je počela 1979., a prvi zrakoplovi u redovnu uporabu ulaze 1982. godine.

Kao i njegov prethodnik MiG-25, Foxhound je veliki dvomotorni visokokrilac s uvodnicima zraka na obje strane trupa. Ima dva sjedišta, jedan iza drugoga, od kojih je zadnje namijenjeno za časnika naoružanja. Razlog korištenja dva člana posade je u rasterećenju glavnog pilota jer se pretpostavljalo da ne može efektivno upravljati zrakoplovom ukoliko istovremeno nadgleda složeni radar i sustav za upravljanje naoružanjem.

Piloti sjede na nula-nula sjedalima za katapultiranje, što im omogućuje katapultiranje pri svim visinama i brzinama, a nedavno je i provedena modernizacija dijela flote ugradnjom novije avionike i naprednijeg radara, no pretpostavlja se kako cijela flota neće biti dovedena na ovaj standard.

Dosad je proizvedeno 500 primjeraka presretača, a rusko ministarstvo obrane najavilo je da će ovaj izuzetno kompleksan avion ostati u naoružanju sve do 2030. godine.

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!