Ponedjeljak, 3 kolovoza, 2020

(VIDEO) Rodna ideologija: Pogledajte kako se ‘transrodni’ rukometaš natječe u konkurenciji sa ženama

Callum Mouncey je 2013. nastupio na svjetskom prvenstvu za rukometaše, a sljedeće godine želi ponovno predstavljati Australiju na SP, ali ovaj put za rukometašice i to kao Hannah Mouncey.

No, već sada se natječe s rukometašicama. Sljedeći video pokazuju Hannah Mouncey, “transrodnog sportaša”, koji je prošle godine postao tema kontroverze zbog sudjelovanja u ženskim sportovima.

Naime, Callum se sada zove Hannah i ove godine u travnju je počeo trenirati s australskim rukometnim reprezentantivkama i san mu se počinje ostvarivati nakon što je Međunarodna rukometna federacija dala zeleno svjetlo da sudjeluje u azijskim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Samo nekoliko mjeseci ranije odigrane su utakmice iz videa gdje je Hannah Mouncey igrala svoj prvi ženski rukomet.

Kako navodi autor, ove isječke ovdje gdje Hannah dominira većim dijelom utakmice je dobio. Iako “njezina” momčad nije pobijedila na turniru, kvalificirali su se za nacionalno natjecanje u Japanu. Isječci su presječeni gotovo svaki put kad je “dobila” loptu, ali rezultiralo je uspjehom za njezin tim, prenosi narod.hr

„Sport je po prirodi vrlo tjelesan i može ga se smatrati vrlo muževnim, mačo okruženjem,” rekao je Mouncey za novine Daily Mail prošle godine. „Ali, općenito gledajući, vjerojatno nigdje nećete naići na takvu dobrodošlicu kao u sportu.”

Mouncey kaže da se nada kako će njegova priča nadahnuti druge.

„Što se više ‘transrodnih ljudi’ različitih životnih puteva pokaže, to će ljude više uvjeriti… da je to nešto što je vjerojatno češće nego što oni misle, i da je u redu”, rekao je.

Mouncey je za australsku rukometnu reprezentaciju odigrao 22 utakmice i nastupio je na svjetskom prvenstvu u Španjolskoj 2013. godine na kojem su Australci bili u skupini s Hrvatskom. Naši rukometaši su dobili utakmicu 36-13, a Callum, koji je sa 190 cm visine i 90 kg igrao na poziciji pivota, nije se upisao među strijelce.

Prije četiri godine Mouncey je počeo “rodnu transformaciju” promijenivši ime u Hannah. Započeo je s hormonalnom terapijom i pokušao karijeru nastaviti kao “rukometašica”, međutim nije dobio dozvolu Australskog rukometnog saveza.

Kao “Hannah” se potom okrenuo australskom nogometu, najpopularnijem sportu u ‘Down Under’. “Mislim da bi bilo neprimjereno zahvaliti se vodstvu AFL-a što mi je dozvolio raditi nešto što je dozvoljeno svakome u Australiji,” naveo je kao “Hannah Mouncey” tada u otvorenom pismu.

Sada se bavi rukometom. Čini se kako je pokret za „jednakost” nadahnuo ‘transrodne sportaše’ da se pridruže timovima svog odabranog roda. A to često znači da se biološki muškarci natječu protiv bioloških žena u ženskim timovima. Ali u svijetu sporta, tvrde kritičari, jednakost spolova jednostavno ne postoji. S fiziološkog gledišta, postoji nejednakost između muškaraca i žena koju je jednostavno nemoguće izbrisati.

Na primjer, kada se radi o trčanju, muškarci su u načelu brži od žena. Kako je to objašnjeno u izdanju časopisa Runner’s World iz 2015.: „Na svakoj udaljenosti do maratona, razlika između svjetskih rekorda muškaraca i žena iznosi 9 do 10% – a kod rekreacijskih je trkača razlika slična ili čak veća.”

Muškarci u prosjeku imaju duže i veće kosti, što im daje mehaničke prednosti pred ženama, budući da imaju veću težinu, visinu i šire koštane okvire kao potporu mišićima. Njihove su kosti također gušće te imaju čvršće ligamente,što ih čini manje podložnima sportskim povredama.

 

Budući da ovi fizički i fiziološki čimbenici daju većini muškaraca očitu kompetitivnu prednost u sportovima, je li pošteno ili čak sigurno da se muškarci – s većom mišićnom masom, srcima i plućima i većom snagom, ubrzanjem i brzinom – natječu protiv djevojaka i žena?

Komentari

Komentari