Nedjelja, 31 svibnja, 2020

Veleposlanstvo SAD-a pozvalo Srbiju da odustane od kupovine ruskog oružja

SAD od Beograda traži da odustane od transakcija s Moskvom koje mogu izazvati sankcije.

Američko veleposlanstvo u Srbiji je u četvrtak je ponovilo kako je „zabrinuto što Srbija nabavlja rusku vojnu opremu“, te je pozvala Beograd da odustane od transakcija s Moskvom koje mogu izazvati sankcije, prenijela je agencija Beta, pozvajući se na Radio Slobodna Europa (RSE).

„Pozivamo sve naše saveznike i partnere da se odreknu transakcija s Rusijom koje riskiraju pokretanje sankcija prema Zakonu o suprotstavljanju američkim suparnicima kroz sankcije (CAATSA). Više puta smo izrazili zabrinutost zbog nabave ruske vojne opreme u Srbiji, uključujući planiranu kupovinu sustava Pancir, sa visokim vladinim dužnosnicima“, navodi se u odgovoru Veleposlanstva za RSE.

Veleposlanstvo piše da SAD i Rusija imaju „vrlo različite vizije za budućnost Zapadnog Balkana“.

S jedne strane, „Washington snažno podržava europski put Srbije i njen postavljeni cilj članstva u Europskoj uniji“, a, s druge strane, „Moskva se aktivno protivi zapadnoj integraciji regije i nastoji spriječiti rješavanje etničkih napetosti, umanjuje utjecaj SAD-a i EU-a, i uspori ili spriječi zemlje Zapadnog Balkana da slijede svoju, nezavisnu orijentaciju“, piše Veleposlanstvo SAD-a u Srbiji.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je 4. ožujka da je dan ranije raketni sustav koji je Srbija kupila od Rusije kompletiran četvrtom isporukom dijelova ruskog protuzračnog sustava Pancir, podsjeća RSE i navodi da je taj sistem namijenjen obrani.

RSE kaže da je ta „nova kupovina naoružanja i vojne opreme iz Rusije izazvala zabrinutost u Briselu i Washingtonu“ i da je, u izjavi za „Glas Amerike“, glasnogovornik visokog predstavnika za vanjsku politiku i sigurnost EU-a Peter Stano 25. veljače izjavio da je potrebno da Srbija usuglasi svoju vanjsku politiku sa politikom Europske unije.

Moguće sankcije Srbiji prvi put je u studenom 2019. spomenuo specijalni predstavnik američkog državnog tajnika za Zapadni Balkan Matthew Palmer.

RSE podsjeća kako je Vučić u prosincu 2019. najavio da će Srbija stati s kupovinom oružja i da će se „ići na dodatne reforme“ vojske, što je kasnije, piše RSE, potkrijepljeno smanjenim proračunom za obranu za 2020. koji su zastupnici Skupštine Srbije izglasali u prosincu 2019. godine.

Srbija još očekuje isporuku tenkova T-72 i dijela oklopnih vozila „BRDM-2“, koje je kao donaciju dobila od Rusije, kao i četiri ruska borbena aviona MiG-29 iz Bjelorusije, koji su na remontu.

Komentari

Komentari