Uskoro i kod nas: U Rusiji uhićene 43 osobe, a 5 zatvoreno na psihijatriju zbog objava na internetu

Rusija je prošle godine osudila 43 osobe na zatvor zbog objava na društvenim mrežama, priopćila je u ponedjeljak skupina boraca za ljudska prava, upozoravajući kako zemlja polako kriminalizira upotrebu interneta, budući da sigurnosna služba postrožuje svoje kriterije za djelovanje.

Izvor: Mashable

Ruska kupina koja je bori za ljudska prava i slobode ‘Agora’ predstavila je u Moskvi izvješće o “kriminalizaciji interneta” u kojoj je prošle godine zabilježila 115.706 slučajeva ograničenja slobode interneta.

43 osobe osuđene, 5 završilo na psihijatriji

U izvješću se navodi kako je došlo do porasta fizičkih napada i kaznenih presuda: 43 su osobe osuđene na zatvorsku kaznu u 2017. godini, a 32 na 2016.

U novom trendu, petero ljudi je bilo izolirano u psihijatrijskim bolnicama.

Blokirano 10 milijuna web stranica

Posljednjih godina blokirano je više od 10 milijuna web stranica, manje od polovice nakon sudske odluke, izjavila je skupina za zaštitu prava interneta RosKomSvoboda.

Agorino izvješće navodi jedno ubojstvo i 66 slučajeva nasilja ili prijetnje nasiljem protiv blogera i online novinara u 2017. To je bio najveći broj do sada jer su počeli sa praćenjem ovog pitanja od 2011. godine.

Neke od mjera koje kriminaliziraju ograničenja slobode interneta u Rusiji uključuju zakone protiv ekstremizma i anti-separatizma.

Opravdanje ‘poticanje teororizma’?

Međutim, izvješće je zabilježilo porast obrazloženja za “poticanje terorizma”, koje je u zadnjih 5 godina povećano dvostruko.

Federalna sigurnosna služba, nasljednica KGB-a koja proučava velike zločine protiv države,  obrađuje trećinu svih slučajeva vezanih uz slobodu izražavanja na internetu, za razliku od samo 16 posto u 2015. godini.

“Uloga FSB-a znatno raste, de facto postaje glavni kontrolor ruskog interneta, kako tehnološki tako i glavni represivni organ”, navodi se u izvješću.

PRATITE NAS PUTEM APLIKACIJE ZA ANDROID!

Stavovi iznešeni u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala, već su to osobni stavovi autora pojedinog komentara.