Ponedjeljak, 6 srpnja, 2020

Trump u deklasificiranom pozivu: EU je gurnula Ukrajinu u rat s Rusima a onda oprala ruke

Donald Trump je jučer deklasificirao svoj poziv ukrajinskom predsjedniku Zelenskom, kako bi dokazao da ga nije ucjenjivao time da nastavi istragu protiv korumpiranog sina Joea Bidena, inače alkoholičara i narkomana koji je dok mu je otac bio potpredsjednik SAD nečasno otpušten iz vojske SAD (!), ali iz razgovora su procurili i drugi zanimljivi detalji.

Donald Trump je u razgovoru rekao da Europljani, poglavito Njemačka, ne čine baš ništa za Ukrajinu, a njegov se sugovornik s njim složio “tisuću posto”, piše u srijedu agencija France presse.

“Puno činimo za Ukrajinu”, rekao je Trump. “Ulažemo puno napora i vremena. Puno više od europskih zemalja, a one bi vam trebale više pomagati”.

“Njemačka ne čini za vas gotovo ništa”, kazao je Trump. “Sve što čine je da pričaju i mislim da biste vi trebali o tome s njima razgovarati. Kada razgovaram s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ona govori o Ukrajini, ali ne čini ništa“.

Sadržaj telefonskog razgovora između Trumpa i Volodimira Zelenskija, koji je potaknuo demokrate da pokrenu proceduru opoziva američkog predsjednika, Bijela je kuća objavila u srijedu.

“Puno europskih zemalja je slično tome” dok su “Sjedinjene Države bile jako, jako dobre prema Ukrajini. Ne kažem da je stvar uzajamna, jer stvari koje se odvijaju nisu dobre, ali SAD su bile jako, jako dobre prema Ukrajini”, zaključio je Trump u razgovoru.

“Da, u potpunosti ste u pravu”, rekao je Zelenskij koji je u travnju došao na čelo Ukrajine, zemlje vrlo ovisne o američkoj pomoći.

“Ne samo sto posto, već tisuću posto. A mogu vam reći sljedeće: razgovarao sam s Angelom Merkel i susreo se s njom. Također sam razgovarao i susreo se s (francuskim predsjednikom Emmanuelom) Macronom i rekao sam im da ne čine onoliko koliko bi trebali“, posebno kada se radi o zapadnim sankcijama prema Rusiji zbog aneksije Krima, kazao je Zelenskij.

Oni ne provode sankcije. Ne čine onoliko koliko bi trebali za Ukrajinu”, istaknuo je.

Iako bi, po logici stvari, EU trebala biti naš najveći partner, ispada da su to SAD koji su nam veći partneri od EU-a i na tome sam vam zahvalan“, rekao je ukrajinski predsjednik.

Do razgovora sa Zelenskijem u srpnju došlo je vrlo brzo nakon što je Trump naredio administraciji da zamrzne 391 milijun dolara pomoći Ukrajini.

Američki mediji pisali su kako je Trump u razgovoru više puta od ukrajinskog predsjednika tražio da istraži je li Biden, favorit za demokratskog kandidata na izborima iduće godine, zloupotrijebio svoj položaj dok je bio potpredsjednik pod Barackom Obamom i ucijenio Ukrajinu da otpusti glavnog državnog tužitelja koji je zbog korupcije istraživao tvrtku koja je zaposlila Bidenova sina nakon čega je obustavljen postupak kojim je bio obuhvaćen i Bidenov sin.

Zastupnički dom Kongresa pokrenuo je predpostupak za mogući opoziv Trumpa zbog optužbi da je pokušao iskopati političku prljavštinu o potencijalnom suparniku na predsjedničkim izborima 2020. Bidenu. Inače, postoje čvrsti dokazi (video) da su Demokrati, konkretno upravo Biden, radili to za što, bez dokaza, optužuju Trumpa: Ucjenjivali Ukrajinu nedavanjem pomoći ako se ne svrstaju uz njihovu stranku i protiv Trumpa.

Komentari

Komentari