Petak, 5 lipnja, 2020

Trump i Johnson potpisuju trgovinski sporazum koji će Britaniji nadoknaditi izgubljeno Brexitom

Britanski premijer Boris Johnson i američki predsjednik Donald Trump složili su se oko  trgovinskoga sporazum koji bi trebao biti postignut do srpnja iduće godine, izvijestio je britanski The Sun. Trump i Johnson mogli bi se javno obvezati oko vremenskoga okvira kada se ovaj tjedan sastanu u New Yorku.

“Sada postoji politička volja da obje strane učine sporazum do srpnja”, naveo je The Sun, visoki vladin izvor. “To je velika pobjeda za nas, a Trump također uistinu želi govoriti o tome u Sjedinjenim Državama.”

“Također postoji priznanje s obje strane Atlantika da se to mora učiniti do tada, jer američki izborni ciklus počinje ubrzo nakon toga”, rekao je izvor.

Taj sporazum o slobodnoj trgovini bi britaniji i više nego nadoknadio sve što bi eventualno mogla izgubiti izlaskom iz EU, obzirom da su Bruxelles, Pariz i Berlin odlučili oštro kazniti Britance zbog Brexita, pa im nude ponižavajući sporazum po kom Britanija više ne bi imala bescarinski pristup tržištu EU kakav imaju broje države koje niti nisu njene članice, morala bi platiti milijarde odštete, ali ne bi smjela još godinama sklapati samostalne trgovačke sporazume mimo EU.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u kolovozu pokušao zaplašiti Britance i spriječiti Brexit izjavivši da će Britanija, ukoliko izađe iz EU, postati “vazal SAD”, no Britancima se to čini kao privlačnija opcija nego biti vazal Berlina i Bruxellesa. Macron mu je pred novinarima poručio da nema izgleda da se o sporazumu koji je s EU dogovorila bivša britanska premijerka Theresa May nanovo pregovara. Macron je, kako prenosi Reuters, otišao i korak dalje u oštrim tonovima upozoravajući Johnsona da će svi britanski postimperijalni snovi o globalnom utjecaju propasti ako izađu iz članstva u EU bez sporazuma te padnu “u zagrljaj” SAD-a.

S druge strane, SAD su nešto ranije istog mjeseca rekle da će oduševljeno podržati Brexit bez sporazuma ako tako odluči britanska vlada.

Komentari

Komentari