Utorak, 1 prosinca, 2020

“To je moralni hazard”: Boris Johnson odbio dati 150 mil. funti za Thomas Cook, Hrvatska i dalje baca novac

Dok Hrvatska i dalje baca novac u propale škverove, pa je tako prošlog tjedna Vlada dala novo jamstvo 3. maju, britanska je odbila dati 150 milijuna funti za spas najvećeg svjetskog turističkog operatera, davne 1841. godine osnovanu kompaniju Thomas Cook, koja je hitno zatražila 150 milijuna funti da izbjegne likvidaciju.

Premijer Boris Johnson je to odbio smatrajući da za takav potez nema opravdanja, pa je danas ujutro objavljen prisilni stečaj kompanije stare 178 godina koja ima oko 21 tisuću zaposlenika, od čega 10.000 u Britaniji.

Zašto Britanija, kojoj je 150 milijuna funti sitnica, nije spašavala “radna mjesta” dok je Hrvatska bacala desetke milijardi na spas radnih mjesta u brodogradilištima, Agrokoru… samo da bi se ispostavilo da ta radna mjesta ionako više ne postoje?

Očito se Britanci drukčije odnose spram novca poreznih obveznika. Kako je objasnio Johnson, zatražena pomoć bi bila moralni hazard, dakle i drugi bi imali moralno pravo tražiti to isto kad bi bili suočeni s bankrotom i tvrtke bi išle u velike rizike znajući da će ih ruka države spasiti ako se “zaigraju” s novcem. Dakle, nije problem 150 milijuna funti, ne za jedno Ujedinjeno kraljevstvo. Realno, to je sitniš u budžetu te države kojeg nitko ne bi ni osjetio. Problem je što kad jednom država krene spašavati bankrotirane tvrtke, teško je tome vidjeti kraj.

Dio laburističkih političara i sindikata je preko vikenda, dok su šefovi kompanije i njeni vjerovnici istodobno vodili zadnju rundu žučnih pregovora za nastavak poslovanja, zazivao državni plan pomoći po uzoru na svojedobno spašavanje banaka teško milijarde funti. Odmah po objavi bankrota, britansko ministarstvo prometa i agencija za civilni zračni promet zajednički su pokrenuli „Operaciju Matterhorn”, kako je nazvano vraćanje britanskih turista zatečenih na putovanjima koja će trajati do 6. listopada. Troškove te operacije snosit će ATOL (Air Travel Organiser’s License), poseban fond osnovan za repatrijaciju britanskih putnika u slučaju da zrakoplovna kompanija prestane poslovati.

Ukupni dug kompanije narastao je na 1,7 milijardi funti. Samo u prvoj polovici ove financijske godine je nastao gubitak od oko 1,5 milijardi funti, objavljeno je u svibnju, a burzovni analitičari CityGroupa objavili su tada da je vrijednost dionice „nula” s obzirom na visinu duga i vrijednosti turoperatorskog i zrakoplovnog biznisa Thomasa Cooka.

Komentari

Komentari