Utorak, 25 veljače, 2020

TKO JE BILA MIRA MARKOVIĆ: Politička ubojstva, šverc cigareta, bjekstvo iz zemlje…

Mirjana Mira Marković, udovica haškog optuženika Slobodana Miloševića, preminula je jučer u 77. godini.

Mirjana je rođena 10. listopada 1942. u Požarevcu, a studije sociologije pohađala je na Univerzitetu u Beogradu, gdje je i doktorirala. Bila je profesorica sociologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu.

Široj javnosti poznata je po političkom angažmanu, te je na političku javnu scenu službeno ušla osnivanjem političke stranke Jugoslovenska ljevica (JUL) čija je bila predsjednica, prenosi Blic.

Zbog svojih političkih i nepolitičkih dijela kao i mnogobrojnih malverzacija, za njom je 2005. godine raspisana potjernica nakon čega je pronašla azil u Rusiji koja ju nije željela izručiti srbijanskim vlastima.

Još kao gimnazijalka pridružila se Savezu komunista, a 1994. godine osnovala JUL koji je narednih šest godina bio glavni koalicijski partner Miloševićevoj Socijalističkoj partiji Srbije (SPS).

Sa Slobodanom Miloševićem imala je dvoje dece, sina Marka i kćerku Mariju.

Sudski procesi

Protiv Mirjane Marković je nekoliko godina nakon pada Miloševićevog režima podignuta optužnica povodom tvrdnji tužiteljstva da je Živku Knežević, bivšu glavnu tajnicu Vlade Republike Srbije i članicu Komisije Vlade za stambena pitanja, poticala na zloporabu službenog položaja, odnosno na dodjelu stana dadilji njenog unuka Iloni Pešić, koja inače nije za to imala zakonom predviđene uvjete.

Zbog izbjegavanja suđenja, a potom i bjekstva iz zemlje, srbijanski Interpol 2005. godine raspisao je potjernicu za njom.

Apelacijski sud u Beogradu nedavno je ukinuo presudu kojom je Mira Marković osuđena na godinu zatvora zbog zloporabe službenog položaja pri dodjeli državnih stanova i naloženo je da se suđenje ponovi i da se u novom postupku otklone povrede na koje je ukazao.

Inače, Viši sud u Beogradu je 27. lipnja prošle godine izrekao prvostupanjsku presudu kojom je nekadašnja predsjednica JUL-a osuđena na godinu zatvora jer je utjecala na članove vladine komisije da nezakonito dodijele stan 2000. godine.

Njoj je suđeno u odsustvu, s obzirom da je živjela u Moskvi.

Šverc cigareta

Protiv Mire i njenog sina Marka Miloševića je 2006. pokrenuta i istraga zbog sumnje da su sudjelovali u švercu cigareta devedesetih godina. U spisima Tužiteljstva za organizirani kriminal Miloševićeva supruga bila je označena kao važna karika u tom švercerskom lancu jer je jedan njen poziv tadašnjem direktoru Carine Mihalju Kertesu bio dovoljan za propuštanje kontingenta cigareta.

Ubojstva Ćuruvije i Stambolića

Iako službeno nije optužena da je sudjelovala u ubojstvu Slavka Ćuruvije, vlasnika “Dnevnog telegrafa”, ime Mire Marković se spominjalo u istrazi ovog zločina. Navodno, bila je kivna na Ćuruviju zbog njegovog novinarskog rada, pa je u Politici ekspres naručila sramni tekst “Ćuruvija dočekao bombe”. Taj tekst bio je početak hajke na Ćuruviju i uvod u njegovu likvidaciju.

Mirjana Marković je u medijima neslužbeno spominjana i kao mogući nalogodavac ubojstva Ivana Stambolića, ali povodom tih navoda nikada nije saslušana./HMS/

Komentari

Komentari